2024 április 22

Jön a komoly döntés – erre lehet számítani

Holnap este érkezik az amerikai jegybank kamatdöntése. A piac rettentően figyeli az eredményt, hiszen az elmúlt hetekben történt bankpánik erősen megingatta a kamatemelésbe vetett hitet.

Miről, mire?

A kamatemelés önmagában nem lenne túl meglepő. Mi is megírtuk, hogy Amerika inflációs számai nem a vártnak megfelelően sikerültek. Emiatt egy 50-75 bázispontos emelés teljesen beleillene a képbe. Az EKB is emelt, nem beszélve a többi jegybankról. Azonban a megelőző két hét erősen megváltoztatta a várakozásokat. A piac elkezdett egy 25 bázispontos emelést árazni, amit megerősített a különböző banki előrejelzések csökkentése is.

A Goldman Sachs lepte meg leginkább a befektetőket azzal, hogy egy 0 százalékos emelést kezdett prognosztizálni. Ezt azonban a Nomura felül licitálta, hiszen egy 25 bázispontos csökkentési lehetőséget tett közzé.

Kell a szigor?

A jegybanki alapkamat emelésénél mindig felmerül a kérdés, hogy kell-e meg tovább szigorítani. Nincs-e túlfeszítve már így is a gazdaság. Ehhez hozzá jön még az a pár banki csőd, melyeket néhányan a megemelt kamatlábaknak titulálnak.

Nos ez egy olyan vita, mely eldöntése nem szükséges, hiszen a Fed majd emel, vagy nem emel. Eldönti-ő. Azonban azt látni kell, hogy a 4,75%-os szint, noha soknak tűnik, eltörpül az olyan időszakokhoz képest, melyek a 70-es években előfordultak. Akkortájt az alapkamat megütötte a 18 százalékot is.

A jegybank feladata az infláció leküzdése. A jelenlegi monetáris gazdaságpolitika meggyőződése, hogy a kamatemeléssel csökkenthető az infláció. Ez majdnem minden fejlett vagy fejlődő országban így van. Kivéve mondjuk Törökországot, ahol az un ortodox gazdaságpolitika elérte, hogy Dél-Amerikával is felvehesse a versenyt az ország inflációja.

Képek forrása: shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!