2023 december 10

Ford – sztrájkok, csökkenő eladások

A Ford az amerikai járműeladások számának csökkenéséről számolt be októberben. A rendkívül népszerű F-sorozat modelljeiből is kevesebb darabot értékesítettek. Az elektromos autók népszerűsége nőtt. Eközben a United Auto Workers (UAW) szakszervezet sztrájkba lépett néhány Ford üzemben. 

Az autógyártó 5.3 százalékos értékesítési visszaesést könyvelhetett el októberben. Összesen 149 938 darab járművet adtak el Amerikában. Az F-sorozat modelljeiből 5.1 százalékkal kevesebbet, 53 509 darabot adtak el. 

Ezzel egyidejűleg a Ford elektromos járműveinek eladásai 9.1 százalékkal, 6831 darabra emelkedtek. Az F-150 Lightning elektromos pickup teherautó eladásai 52.4 száalékkal nőttek meg, 3712 darabra ugrottak. 

A Ford hivatalosan nem közölte, hogy a sztrájk milyen hatással volt az októberi eladásokra. A szakszervezet tagjai a múlt hónapban sztrájkoltak a vállalat Kentucky Truck Plant üzemében, ahol az F-250 és F-550 Super Duty modelleket gyártják. 

Az Anderson Economic Group tanácsadócég a sztrájk sorozatok hatodik hetéig 4.3 milliárd dollárra becsülte a General Motors, a Ford Motor és a Stellantis összveszteségeit. 

dollár

Forrás: Reutres 

Borítókép forrása: www.shutterstock.com