2024 június 21

Coca-Cola – Vedeli az üdítőitalt az egész világ

Coca-Cola amerikai üdítőitalgyártó vállalat eredménye felülmúlta az elemzői várakozásokat.

A vállalat adózott eredménye a szeptember végével záródott három hónapban éves összehasonlításban 9 százalékkal, 3,09 milliárd dollárra, részvényenként 71 centre emelkedett az előző év azonos időszakában elért 2,83 milliárd dollár, részvényenként 65 cent után. A júliustól szeptember végéig tartó időszakban a cég egyszeri tételek nélküli részvényarányos eredménye éves összevetésben 7 százalékkal, 74 centre nőtt, felülmúlva a 69 centes elemzői várakozásokat.

Magasabb harmadik negyedéves bevételről és nyereségről számolt be a cég elemzők előzetes várakozánál.

A harmadik negyedévben a Coca-Cola bevétele éves bázison csaknem 8 százalékkal, 11,91 milliárd dollárra nőtt. Az elemzők előzetesen kisebb, 11,44 milliárd dollár bevételre számítottak- ismertette a távirati iroda.

Az árfolyam-ingadozásoktól és vállalati akvizíciós hatásoktól megtisztított, úgynevezett organikus bevételnövekedés éves szinten 11,0 százalékos volt. A vártnál kedvezőbb eredmény az átlagos eladási árak 9 százalékos növekedésének és a 2 százalékkal bővülő értékesítési volumennek köszönhető. A Coca-Cola részben a magas nyersanyagköltségek miatt emelte árait az utóbbi időben. A kereslet azonban a növekvő árak ellenére is jól alakult. A Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat adatai szerint a Coca-Cola a világ legértékesebb alkoholmentes italmárkája.

A vállalat a vártnál jobb eredményeknek köszönhetően ismét felfelé módosította 2023-as előrejelzését, a korábbi 8-9 százalék helyett immár 10-11 százalék organikus bevételnövekedéssel számol. A Coca-Cola részvénye a nyitás előtti kereskedésben 3,2 százalék pluszban állt kedden 15.30 óra előtt néhány perccel.