2023 december 03

Az Egyesült Államokban tovább emelkedett a jelzáloghitelek kamata

Az Egyesült Államokban csaknem 23 éves új csúcsra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata az október 13-ával záródott héten – ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America – MBA) szerdán.

Az MBA honlapján szereplő adatok szerint a 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata az előző heti, szintén csaknem 23 éves rekordot jelentő 7,67 százalékról 7,70 százalékra, 2000 novembere óta a legmagasabbra emelkedett. A múlt héten immár a hatodik egymást követő héten emelkedett a jelzáloghitelek kamata. Ugyancsak szerdán ismertették, hogy a jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban a múlt héten 6,9 százalékkal, április óta a legnagyobb mértékben csökkent, így 1995 óta a legalacsonyabb szintre süllyedt a jelzáloghitelek iránti keresletet mérő index. Egy héttel korábban 0,6 százalékkal emelkedett a jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban.

Éves bázison 21 százalékkal csökkent a jelzáloghitel-igénylések száma. Az MBA szezonálisan kiigazított adatai szerint a múlt héten az előző héthez képest 9,9 százalékkal, január óta a legalacsonyabbra esett a lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma az Egyesült Államokban azt követően, hogy egy héttel korábban 0,3 százalékkal nőtt. A lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma 12,0 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt ugyanezen a héten – közölte a távirati iroda.