2023 november 28

„A Fed valószínűleg végzett a kamatemelésekkel”

A Federal Reserve Bank of Philadelphia elnöke szerint a Fed „valószínűleg végzett a kamatemelésekkel.”

Patrick Harker, a Federal Reserve Bank of Philadelphia elnöke pénteken arról beszélt, hogy a Fed „valószínűleg végzett” a kamatemeléssel. Ugyanakkor azt is elmondta: támogatja, hogy a kamatok hosszabb ideig magasabbak maradjanak. A bankelnök azonban nem tudta megjósolni, hogy pontosan meddig kellene a kamatlábakat magasabb szinten hagyni.

Patrick Harker a CNBC-nek elmondta, hogy az inflációnak stabilan csökkennie kell az Amerikai Egyesült Államokban. A bankelnök úgy látja, hogy az infláció 2023 vége előtt 3 százalék alá csökkenhet.

„A gazdasági növekedés jövőre mérséklődni fog, mivel a kamatemelések hatása folytatódik.” – mondta. A bankelnök hozzátette, hogy nem számít recesszióra. Előrejelzése szerint a munkanélküliség 4 százalék körüli szintre emelkedik, azonban tömeges elbocsátások nélkül.

Fókuszban az infláció

A U.S. Bureau of Labor Statistics csütörtökön azt közölte, hogy az Egyesült Államokban a fogyasztóiár-emelkedés éves összevetésben 3,7 százalék volt augusztus után szeptemberben is.A Fed inflációs célja 2 százalék. A jegybank a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5.25-5.50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon szeptember 20-án végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.

infláció

A szeptemberi amerikai inflációs adatok megjelenése után a Fed következő lépéseire vonatkozó előrejelzés alig változott. A piac többsége arra számít, hogy a Fed következő, november 1-jén végződő kamatdöntő ülésén változatlanul hagyja az irányadó dollárkamatot.

Az Európai Központi Bank elnöke Christine Lagarde szintén pénteken az európai helyzet alakulásáról beszélt. Lagarde ragaszkodott azon korábbi állításához, hogy az euróövezet inflációja vissza fog térni a 2 százalékra kitűzött célhoz. Azt mondta, hogy „ez minden bizonnyal megtörténik.” Lagarde megismételte, hogy az Európai Központi Bank „kész többet tenni, ha szükséges” az infláció visszaszorításának érdekében.

Forrás: Teletrader

Borítókép forrása: www.shutterstock.com