2024 július 14

Akkumulátorgyárat létesít a VW Spanyolországban

A kelet-spanyolországi Valencia tartományban található Saguntóban a tervek szerint 2026-ban kezdik meg az elektromos meghajtású járművek akkumulátorainak gyártását, ezzel mintegy háromezer munkahelyet hoznak létre – ismertette a részleteket Thomas Schmall a SEAT igazgatótanácsának elnöke. Hangsúlyozta: a beruházás megvalósulása függ attól, hogy kapnak-e hozzá támogatást a spanyol kormány most indult, uniós finanszírozású, gazdaságélénkítő stratégia projekteket támogató programjának (PERTE) keretében. Wayne Griffiths, a SEAT S.A. elnöke elmondta: az üzem megvalósításának mintegy három milliárd eurós költsége része egy „történelmi”, hét milliárd euró értékű beruházásnak, amelyet a spanyolországi elektromos autók gyártásába fektet a cégcsoport, és kiterjed a pamplonai és martorelli üzemek fejlesztésére is.

A vállalat stratégiai céljai közül kiemelte továbbá a négy évvel ezelőtt megjelent Cupra márka terjeszkedését, amely a tavaly értékesített 79 300 gépkocsival megháromszorozta az egy évvel korábbi eladásokat, erre az évre pedig duplázást várnak a márkától. Felhívta a figyelmet, hogy két újabb Cupra-modell bevezetésén is dolgoznak, az első egy 2024-ben érkező városi terepjáró (SUV), amelyet Magyarországon fognak gyártani és két verzióban, mild hybrid (MHEV) és plug-in hibrid (PHEV) változatban lesz elérhető. A sajtótájékoztatón elhangzott: a SEAT S.A. 2021-es bevételei meghaladták a 9,2 milliárd eurót, ami 5,3 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva. Adózás utáni eredménye viszont 256 millió euróval marad el a 2020-as évtől – ismertette a távirati iroda.

A tervezetthez képest 125 ezer autóval kevesebbet tudtak legyártani a félvezetők hiánya miatt, de így is 470 500 gépjárművet értékesített az előző évben. Az eladott autók közül 60 600 volt elektromos meghajtású, négyszer annyi mint 2020-ban. A SEAT S.A. által gyártott járművek közül a legtöbbet, 104 100-at Németországban értékesítettek, amelyet Spanyolország 81 800 és Nagy-Britannia 50 700 eladott gépkocsival követ.