2024 február 29

Szállítási késlekedésekről figyelmeztet az Airbus

Az Airbus (AIR.PA) megkezdte a légitársaságok értesítését a szállítási késedelmek újabb rohamáról és a folyamatos ellátási problémák miatt több hónappal kitolja a korábban 2024 végére és 2025-re tervezett szállításokat.

Az Airbus szóvivője nem kívánta elárulni a szállítási terveket, de elmondta: „Folyamatos párbeszédeket folytatunk ügyfeleinkkel. Továbbra is komplex környezetben dolgozunk”. Az Airbus a januári kiszállítások 50%-os növekedésével kezdte az évet a tavalyi év azonos hónapjához képest, amelyet az alkatrészhiány és az ipari szűk keresztmetszetek nyomasztottak. A hajtóművek és más alkatrészek ellátása azonban továbbra is viszonylag szűkös. A kereslet élénküléséhez szükséges repülőgépek hiánya évekig is eltarthat a múlt heti dublini Airline Economics konferencián elhangzottak szerint.

Többhónapos késések

Steven Udvar-Hazy, az Air Lease (AL.N) ügyvezető elnöke a konferencián elmondta, hogy sok Airbus és Boeing (BA.N) egyfolyosós repülőgép már most is ” nyolc-kilenc hónapos vagy akár egy éves késésben van. Manapság már ez a norma”. Az Airbus tavaly túlteljesítette szállítási célkitűzését. 735 repülőgépet adtak át légitársaságoknak és lízingcégeknek. A Jefferies elemzői arra számítanak, hogy az európai konszern 2024-re 800 körüli szállítást céloz meg – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

Borítókép forrása: Shutterstock