2024 április 22

A Pfizer felvásárolja az ágazati Seagent

A Pfizer amerikai gyógyszergyártó mintegy 43 milliárd dollárért vásárolja fel a rákkezelés innovatív módszereinek fejlesztésére szakosodott Seagent.

Pfizer tárgyalásokat folytat

Február végén a Wall Street Journal már beszámolt arról, hogy a Pfizer tárgyalásokat folytat a Seagen felvásárlásáról. A cég közlése szerint mindkét társaság igazgatósága egyhangúlag jóváhagyta az üzletet. A vállalatok várhatóan az idei év végén vagy 2024 elején fejezik be a tranzakciót. Ehhez a Seagen részvényeseinek jóváhagyása is szükséges. A felvásárlás lehetővé teszi a Pfizer számára, hogy szélesítse rákellenes gyógyszereinek kínálatát. A Pfizer és a Seagen együtt arra törekszik, hogy felgyorsítsa a rák elleni áttörést. Új megoldásokat mutasson a betegek számára a Seagen antitest-hatóanyag konjugátum (ADC) technológiájának erejét a Pfizer szakértelmével és erejével kombinálva – nyilatkozta a cég elnök-vezérigazgatója, Albert Bourla . A Seagen kulcstermékei monoklonális antitesteket használnak. amelyek a daganatsejt felszínéhez kötődnek. Ott fejtik ki rákellenes hatásukat, miközben kímélik a környező egészséges szöveteket – ismertette a távirati iroda.

Ibrance a mellrák kezelésére szolgál

A Pfizer a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalata, 100 milliárd dolláros tavalyi értékesítéssel. A rák kezelésére alkalmas szerek fejlesztése a Pfizer egyik fő tevékenysége. A jelenleg 24 jóváhagyott termékből álló gyógyszerportfólió magában foglalja az Ibrance mellrák kezelésére szolgáló készítményét. Ez közel 1,3 milliárd dolláros árbevételt hozott tavaly. A vállalat tavaly 5,4 milliárd dollárért vásárolta meg a Global Blood Therapeutics Inc. vállalatot és 11,6 milliárd dollárért a Biohaven Pharmaceutical Holdings Co. vállalat kisebbségi részesedését. Annak ellenére, hogy a tervek szerint a koronavírus elleni Comirnaty vakcina adagonkénti árát idén 110 és 130 dollár közé emelik. A cég arra számít, hogy az oltóanyagból származó bevétel 2023-ban 64 százalékkal csökken. A cég emellett a COVID-19 orális vírusellenes készítményéből, a Paxlovidból származó bevételének 58 százalékos csökkenésére számít január végén közölt idei várakozásai szerint.