2024 június 21

A Fitch elégedett az államadósokkal

Jórészt kiegyensúlyozott a Fitch Ratings globális szuverén osztályzati portfoliójában szereplő államadósok idei minősítési mérlege – áll a nemzetközi hitelminősítő  Londonban bemutatott éves szektorelemzésében.

A helyzetértékelés szerint 2023 eddigi szakaszában a Fitch tizenhárom államadós minősítését javította, tizenegy szuverén besorolást leminősített. A felminősítés lehetőségére utaló pozitív, illetve a leminősítés megnövekedett valószínűségét jelző negatív osztályzati kilátások nettó egyenlege mínusz 1-re javult: a cég jelenleg tizennégy államadós-besorolásra negatív, tizenhárom szuverén minősítésre pozitív kilátást tart érvényben. A Fitch az idén tizenöt államadós-osztályzat kilátását javította pozitívra, tíz szuverén besorolásra adott negatív kilátást – ismertette a távirati iroda.

A hitelminősítő hangsúlyozza: az újonnan megadott pozitív kilátások aránya 2014 óta először magasabb a feltörekvő gazdaságokban, mint a magasan fejlett ipari térségben. A koronavírus-járvány, az ukrajnai háború és az energiasokk jellemezte elmúlt három év után az államadós-besorolások volatilitása az idén már enyhült, és jelenleg a hosszú távra számolt átlag alatt jár – áll a Fitch Ratings londoni szektorelemzésében. A hitelminősítő kiemeli ugyanakkor azt is, hogy a negatív kilátású államadós-besorolások sokkal nagyobb szuverén adósságtömeget érintenek, mint a pozitív kilátással ellátott minősítések.

A kimutatás szerint a Fitch osztályzati portfólióján belül jelenleg 5000 milliárd dollárnyi szuverén adósságállomány besorolására van érvényben negatív kilátás, miközben 600 milliárd dollár államadósság osztályzatának kilátása pozitív. A Fitch Ratings szerint e jelentős egyensúlyi eltolódás elsődleges oka az, hogy a negatív kilátású osztályzati kategóriában jelen van két magasan eladósodott gazdaság, Belgium és Nagy-Britannia. A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi becslése szerint a nettó brit nominális államadósság augusztusban 2600 milliárd font (3200 milliárd dollár) közelében járt; ez az éves brit hazai össztermék (GDP) 98,8 százalékával egyenlő.

Az ONS hangsúlyozta, hogy legutóbb az 1960-as évek elején volt ilyen magas a GDP-arányos brit államadósság-ráta.