2024 május 21

50 milliárd franknyi kölcsönhöz jut a Credit Suisse

A bajba jutott svájci hitelező, a Credit Suisse Group AG csütörtökön kora reggel közölte, hogy két hitelkeretben 50 milliárd svájci frank (53,68 milliárd dollár) összegű kölcsönt vesz fel. A pénz a Svájci Nemzeti Banktól érkezik, a likviditási feltételek megerősítése érdekében.

Nem kell aggódni a likviditás miatt

A bank közölte, hogy az opció egy fedezett hitelkeretet, valamint egy rövid lejáratú likviditási keretet foglal magában, amivel „a likviditás megerősítésére” törekszik.

A bank azt is közölte, hogy készpénzes vételi ajánlatot tesz tíz dollárban denominált hitelviszonyt megtestesítő értékpapír visszavásárlására legfeljebb 2,5 milliárd dollár értékben. Emellett külön vételi ajánlatot tesz euróban denominált hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokra legfeljebb 500 millió euró értékben.

A lépésre azt követően került sor, hogy a bank részvényei szerdán rekordalacsony szintre zuhantak, mivel a legfőbb befektető, a Saudi National Bank közölte, hogy nem tud további finanszírozást nyújtani a hitelezőnek. „Ezek az intézkedések a Credit Suisse megerősítését célzó határozott lépésekről tanúskodnak, miközben folytatjuk stratégiai átalakulásunkat, hogy értéket teremtsünk ügyfeleink és más érdekeltek számára” – mondta Ulrich Koerner, a Credit Suisse vezérigazgatója közleményében.

A svájci nemzeti bank szerdán szintén támogatást ígért a hitelezőnek.

Ettől még bajban van a Credit Suisse, de nem Amerika miatt

A befektetők nagyrészt óvatosak voltak, miután három amerikai regionális bank, elsősorban a Silicon Valley Bank összeomlása, válsággal kapcsolatos aggodalmakat keltett.

A Credit Suisse fokozott ellenőrzésnek nézett elébe, miután „lényeges hiányosságokat” jelzett a pénzügyi beszámolással kapcsolatos belső ellenőrzésében. Nem oszlatta el a félelmeket az sem, hogy még mindig az ügyfélkiáramlások áradatával kell szembenéznie. Ez azután is történt, hogy a bankot az elmúlt években botrányok sorozata érte. Beleértve a vállalati kémkedéssel, pénzmosással kapcsolatos vádakat és az Archegos-botránynak való kitettséget.

A bank most szerkezetátalakítási intézkedéseket hajt végre, hogy „egy egyszerűbb és koncentráltabb bankot hozzon létre”.

A nagyobb likviditásról szóló hírek mégis segítettek enyhíteni a közelgő bankválsággal kapcsolatos aggodalmakat. Az amerikai tőzsdei határidős részvények emelkedtek a bejelentést követően, a Dow Jones 0,3%-os pluszban kezdte a napot.

Az ázsiai részvények is csökkentették korábbi veszteségeiket, a japán Nikkei 225 index 0,8%-os mínuszban kereskedik, ami az 1,7 százalék után mindenképpen pozitív.

Forrás: investing.com

Képek forrása: shutterstuck