Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Visszavásárolta az Erste a magyar leánybankjában az EBRD tulajdonrészét

Az Erste Group Bank AG hétfőn visszavásárolta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15 százalékos tulajdonrészét az Erste Bank Hungary Zrt.-ben. Olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatásban.

A tranzakció lezárásával a bécsi székhelyű pénzügyi szolgáltató ismét a magyarországi Erste 100 százalékos tulajdonosa lett. A felek között csütörtökön jött létre a kisebbségi tulajdonhányad megvásárlásáról szóló megállapodás. Az adásvétel értékéről nem írtak, de az előző hónapban a magyar állam értékesítette ugyancsak 15 százalékos részesedését az Erste Bank Hungary-ben. Ezért a bank 87,5 milliárd forintot (230 millió eurót) fizetett.

Közleményében akkor emlékeztettek arra, hogy a magyar állam, az Erste csoport, a Corvinus és az EBRD részesedésvásárlásáról szóló, 2015-ben kötött megállapodás tartalmazott egy előzetesen rögzített mechanizmust a kisebbségi tulajdonhányad kivásárlására.

Visszavásárolta az Erste a magyar leánybankjában az EBRD tulajdonrészét

Az Erste Bank Hungary a BÉT értékpapír-kibocsátója. Korábbi közleményük szerint az idei első 9 hónapban a tavalyi azonos időszakhoz képest 67,4 milliárd forintról 150,4 milliárd forintra növelték a működési eredményüket. Adózás utáni nyereségük 89,9 milliárd forint lett. 2022 első kilenc hónapját 18,4 milliárd forint profittal zárták. 2022-ben éves szinten az adózás utáni nyereség az előző évhez képest 9,7 százalékkal kevesebb, 53,5 milliárd forint lett. 2021-et 59,2 milliárd forint nyereséggel zárták.

Borítókép forrása: Shutterstock