2024 február 28

13 millió forint bírságot kapott az UniCredit Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 13 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a folyósítási kontrollfolyamataiban és a felügyeleti adatszolgáltatásaiban feltárt hiányosságok miatt.

A jegybank kiemelte: a hitelintézetet kötelezték a jogsértések megszüntetésére, az azonosított problémák nem hordoznak rendszerkockázatot. Azaz nem veszélyeztetik a bank megbízható működését. Az MNB az UniCredit Bank Hungary Zrt.-nél folytatott célvizsgálata a vizsgálati témaköröktől függően a 2022. március 31-től, illetve 2023. január 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Ennek során egyebek mellett megállapították, hogy a bank vállalati hitelellenőrzési utasítása nem teljeskörű, és ellentmondásos volt. Az összeg alapú szegmentálás területén a bank nem kellően prudens módszertant alkalmazott. A folyósítási feltételek teljesülésének ellenőrzése esetében pedig nem minden ügylettípusnál valósult meg az üzleti területtől független kontroll. Illetve azok ellenőrzésének egységes dokumentálása és nyilvántartása – ismertette a távirati iroda.

A feltárt hiányosságok miatt az MNB haladéktalanul, illetve egyes esetekben 2024. március 31-i határidővel kötelezte a céget a problémák megszüntetésére. A banknak az előírt kötelezettségek teljeskörű végrehajtásának ellenőrzéséről készített – a vezető testületek által is megtárgyalt, jóváhagyott – belső ellenőri jelentéssel 2024. május végéig szükséges beszámolnia a hibákat orvosló lépéseiről. A felügyelet a jogsértések miatt összességében 13 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a hitelintézetre. Enyhítő körülménynek számított a bank együttműködő magatartása. Illetve az, hogy már a vizsgálat alatt megkezdte a hiányosságok egy részének megszüntetését – tájékozatott az MNB.

Borítókép: Shutterstock