2024 július 13

Régóta várt fordulat – így már nem lesz 700-as benzin?

A benzin ármozgásai alapján azt mondhatnánk, hogy túl vagyunk a pánikon. Egyelőre azonban nem dőlhetünk hátra, hiszen lehet csak kisebb korrekcióról van szó. Ez az időszak viszont jó lehet arra, hogy az autósok kicsit megnyugodjanak, és akár még olcsóbb benzin is érkezhet jövő héttől. A magyar emberekre komoly nyomást gyakorolt a benzin árfolyama, amely hihetetlen iramban drágult minden héten. Augusztus elején volt olyan, hogy a benzin árfolyama egyik napról a másikra 10-12 forintot drágult.

forint erősödés

A pánik kissé enyhült, miután ezek a mozgások lassultak. Mostanra olyannyira lelassultak, hogy a héten már meg is állt a drágulás. Sem szerdán sem pedig pénteken nem történt változás a hazai üzemanyagárakban, írta a holtankoljak.hu. Egyelőre azonban nem lehet kijelenteni, hogy megfordult volna a trend, hiszen a forint még nem tudott látható fölényt kialakítani a dollárral szemben, és az olaj árfolyamának csökkenése is lehet csak átmeneti. Viszont mivel a benzin árfolyamában csak késleltetve jelentkeznek az olajár mozgások, ezért a jövő héten még akár csökkenést is láthatunk, bár erre kicsi az esély. A félelem azonban nem enyhül, hiszen az OPEC mindent megtesz azért, hogy magasan tartsa az árakat. Egyelőre azonban úgy tűnik a szakértőknek igazuk lesz, és sikerül elkerülni a 700 forintos benzint, legalábbis a januári 41 forintos adó bevezetéséig.

Stagnál a forint, csökken az olaj – vegyes kilátások a benzin jövőjéről

A benzin drágulásának tempóját először a forint erősödése mérsékelte. Ez viszont magában nem volt elég, hiszen a forint sem ért el szignifikáns eredményeket, amelyek teljesen megállíthatták volna a benzin drágulását. A segítség azonban nem érkezett, hiszen ez idő alatt az olaj árfolyama egyre feljebb kúszott. Még a kritikus 90 dollárt is megközelítette, ezzel fél éve nem látott magasságokat ért el.

A mostani változások viszont arra engednek következtetni, hogy rövid távon változás állhat be a hazai kutakon, ha folytatódik az olaj piacán tapasztalt trend. Az olaj árfolyama ugyanis már két hete csökken. Kérdés azonban, hogy az OPEC mikor dönt úgy, hogy beavatkozik. Az eddigi termeléscsökkentések hatékonyan szűkítették a piacot. A keresleti kilátások viszont egyre jobban arra engednek következtetni, hogy az olajár esése csak átmeneti lesz. A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint a globális olajkereslet rekordmagasságba emelkedett, amelyet a magas nyári utazások száma, az energiatermelésben mutatott fokozott olajfelhasználás és a növekvő kínai petrolkémiai tevékenység ösztönöz.

Címlapkép forrása: Shutterstock