2024 július 14

Olaj – rekordmagasra emelkedett a súlyos hiány miatt az olívaolaj ára

A nyersolaj árfolyama idén 10 százalékot esett, örülhetnek az autósok. Az olaj árfolyamának visszahúzódását követően az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a benzin ára a hazai kutakon. Ezzel egyidejűleg egy másik, igencsak eltérő olajfajta ára egyre magasabbra szökik. A Nemzetközi Valutaalap által 1990-ig visszamenőleg követett statisztikák szerint az extra szűz olívaolaj ára jelenleg minden idők legmagasabb szintjén áll.

Minden idők legmagasabb szintjén az olívaolaj árfolyama

Az olívaolaj tonnánkénti ára áprilisban 6 269,63 dollár volt, ami 46 százalékos emelkedést jelent a tavalyi évhez képest. Azok számára, akik egy tonnánál kisebb mennyiségben vásárolnak olívaolajat, ez literenként körülbelül 6 dollárt jelent. Természetesen a szállítási, marketing- és értékesítési költségek sokkal drágábbá teszik a terméket az üzletekben. Itthon 500ml extra szűz olívaolajért jellemzően 2-3 ezer forintot kell kifizetnünk.

olívaolaj

A Filippo Berio, egy New Jersey-i székhelyű vezető olívaolaj-márka a legutóbbi szezont „az eddigi legnehezebbnek” nevezte, miután az elmúlt 30 év legalacsonyabb terméshozamával szembesültek. Az olívaolaj sokkal drágább lett a Spanyolországban tavaly óta tartó súlyos aszály miatt. Az olívaolaj mintegy 40 százaléka az országban készül. A tavalyi nyár a valaha látott legmelegebb és a legszárazabb nyarak közé tartozott.

A spanyol és portugál kutatók egy tanulmányukban megállapították, hogy az éghajlatváltozás valószínűleg meg fogja nehezíteni az olívabogyó termesztését a termelésre jelenleg legalkalmasabb régiókban.

A spanyol Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezésügyi Minisztérium márciusban azt prognosztizálta, hogy a jelenlegi szezonban mindössze 680 000 tonna olívaolajat fognak tudni előállítani. Ez elmarad az ötéves átlagtól, ami évi 1.37 millió tonnát jelent. – számolt be az Olive Oil Times. Spanyolország az Európai Uniótól sürgősségi alapokat kért a gazdák megsegítésére, ezzel egyidejűleg az olasz termés is gyengén alakult.

Olaj fel, olaj le

Az elmúlt időszakban nem minden olajfajta ára csökkent, noha talán a mindennapi ember életét a nyersolaj árfolyamának alakulása jobban meghatározza.

Forrás: Marketwatch

Borítókép forrása: www.shutterstock.com