2024 május 21

Arany – pattanásig nőtt a feszültség

Ahogy arról múlt héten már beszámoltunk, nagyon fontos hét előtt áll az arany. Több központi bank fog dönteni a kamatemelésről, köztük az arany szempontjából legfontosabb, a Federal Reserve System az Amerikai Egyesült Államok központi banki rendszere is. A Fed várhatóan megpróbálkozik még egy utolsó kamatemelést ráerőltetni a piacra, annak ellenére, hogy ez recesszióba taszíthatja a gazdaságot. Többször is kifejtette már Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke, hogy első és legfőbb céljuk az infláció megszelídítése. Még a recesszió közelsége sem állíthatja meg tervének elérésében. Ez miatt aztán be is lassultak az események az arany piacán. Ha megnézzük a napi grafikont nagyon jól látjuk, hogy a volatilitás az elmúlt hét óta rengeteget enyhült. A mozgásokat továbbra is 2000 dollár körül láthatjuk, azonban az árfolyam az elmúlt egy hétben már több időt töltött ezen kritikus szint alatt, mint azon felül.

(www.shutterstock.com)

Komoly veszteségek már a hétfői nap – hol lehet a piac alja?

A piacon a kisebb visszahúzások továbbra is potenciális vásárlási lehetőségeket kínálnak a vagyonmegőrzés iránti vágy miatt, hiszen az arany erre a célra kiváló eszközként szolgál. Abban az esetben, ha a Fed egy újabb 25 bázispontos emelésre szánja el magát, akkor az arany helyzete az eddigieknél is kritikusabbá válhat. Mivel a kamat – az olyan értékmegőrző fémeknek, mint az arany – az egyik legnagyobb ellensége, egy újabb emelés tovább tompíthatja a csillogását. Ezen forgatókönyv alapján távol kerülhetünk a kritikus 2000 dolláros határtól, amely áttörésén oly kitartóan dolgoztak az aranybikák. Már a hétfői kereskedés megkezdésekor jelentős mínusszal indított a piac. Most amire számíthatunk az az 50 napos EMA támogatása. Ennek áttörése jelentős negativitással járna és a szakértők szerint az arany egészen 1900 dollárig süllyedhet. A mostani hét előtt az elemzők óvatosságra intenek, hiszen a kamatdöntés miatt komoly volatilitásra számítanak. Érdemes lesz figyelni a dollár index mozgását is, hiszen az arany és a dollár legtöbbször ellentétes irányba mozog. Az elmúlt három kereskedés során a dollár index életre kelt, és újra szignifikánsan a 101-es érték fölé emelkedett. Úgy tűnik a 100-as szint támogatása továbbra is kitart.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: fxempire.com

Címlapkép: Shutterstock