2024 június 24

Áramtermott termel a mohi atomerőmű harmadik blokkja

Megkezdte az áramtermelést a mohi atomerőmű harmadik blokkja nem sokkal  éjfél előtt. Az előírt tesztek befejezése után – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Szlovák Villamosművek (SE) közlésére hivatkozva.

Az atomerőmű harmadik blokkjának jelenlegi áramtermelése nominális teljesítményének 20 százalékát éri el, a következő hónapokban – újabb teljesítményteszteléseket követően – a termelés elérheti a száz százalékot, 471 megawattot. „A mai nap jelentős mérföldkő a Szlovák Villamosművek, az atomenergetikusok közössége és az egész ország számára” – mondta a harmadik blokk áramtermelésének beindítása alkalmából Branislav Strycek, az SE vezérigazgatója. Rámutatott, hogy a harmadik blokk beindítása hozzásegíti a vállalatot ahhoz a szlovák kormánnyal kötött megállapodásának a teljesítéséhez. Ahhoz, hogy megawattóránként 61 eurós áron olcsó villanyáramot szállítson a lakosságnak. A mohi atomerőműben eddig két VVER 440/213, egyenként 500 megawatt teljesítményű reaktorblokk működött. Az egyik 1998-ban, a másik 1999-ben kezdte meg a termelést. A harmadik, VVER 440/213+ típusú blokk – illetve a még be nem fejezett ugyanilyen negyedik blokk – építését 2009-ben kezdték meg – közölte a távirati iroda.

A két reaktorblokk építése az ország történetének legnagyobb energetikai beruházása. Az atomerőmű új blokkjainak építése ellen a szomszédos Ausztria többször erőteljesen tiltakozott. A két reaktorblokk építésének befejezését és átadását eredetileg 2014-re és 2015-re tervezték. Ezeket az időpontokat később átütemezték, a negyedik blokk átadása 2025-ben várható.