2023 december 11

Alulmaradt az ezüst a hajrában

Bár az Izrael-Hamász háború kitörése óta szinte egy lapon említhettük az arany és az ezüst raliját, a múlt heti teljesítményükön már jelentős különbséget vehettünk észre. Bár az arany sem tudott olyan iramban emelkedni, mint azt a háború kirobbanásának első két hetében tette, az ezüst még ennél is rosszabb teljesítményt nyújtott. A Fed döntés és a háború miatt a héten nagy küzdelemre számíthatunk.

Az ezüst ralijának hanyatlása

A befektetők elégedetlenek voltak, hiszen nem sikerült a kritikus 24 dolláros határ áttörése, sőt az ezüst jelentős mínuszban zárta a hetet, és még a 23 dollárt sem tudta megtartani. Bár a múlt heti kereskedés megkezdése előtt még sokan pozitív hangulatban voltak, péntekre a szentiment 180 fokot fordult. Az Izrael-Gáza konfliktus okozta aggodalom a nemesfém piacra irányította a befektetők figyelmét. Bár a múlt héten az ezüst ennek ellenére sem tudott gyarapodni, Benjámín Netanjáhú, Izrael miniszterelnökének szombati bejelentése, mely szerint Izrael megkezdi a háború második szakaszát jelentős változást hozhat a piacra. Nem szabad elfelejteni, hogy az ezüstöt jelenleg az úgynevezett “safety trade” vezérli, a geopolitikai feszültségek miatt. Ennek hatását már láthattuk is a hétfői korai kereskedés során, hiszen az ezüst majd 2 százalékot gyarapodott.

Ezen felül a héten hatalmas kihívás vár a nemesfémekre. Minden szem a Fed novemberi kamatdöntésére fog irányulni, amelyre szerdán kerül sor. Ahogy arról beszámoltunk, ha a Fed nem emeli tovább a kamatot az az arany esetében elhozhatja a régóta várt áttörést. Vajon az ezüstre is hasonló hatással lesz a döntés?

Szenvednek a bikák, ennyi volt az ezüst csillogása?

Az ezüst még megpróbálta összeszedni magát a pénteki kereskedés során, azonban jelentős ellenállásba ütközött az 50 napos EMA közelében. Itt található továbbá még a 200 napos EMA is, amely szintén kulcsfontosságú ellenállás. Úgy tűnik a lelkesedés kezd kissé alábbhagyni. Nehéz hét előtt áll tehát az ezüst, és a szakértők óvatosságra intenek, hiszen erős volatilitással számolnak. Nincs kizárva, hogy már megint leesik az árfolyam 22 dollárig. Abban az esetben viszont, ha sikerül áttörni a 200 napos EMA-t, végre megnyílhat az út egészen 24 dollárig.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!