2024 június 16

Már nem elég egy beetető ajánlat a legjobb betéti kamathoz

Van még kétszámjegyű betéti ajánlat a magyar bankpiacon. Kár, hogy már nemcsak, hogy beetető ajánlatról van szó, hanem az is, hogy a feltételeinek az emberek elenyésző része tud megfelelni. Hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Ugyanakkor van bank, ahol még emeltek is a betéti ajánlaton. 

Miközben a jegybanki alapkamatot 7,25 százalékra csökkentette a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, a banki top megtakarítási ajánlatok is egyre mélyebbre csúsznak. Miközben alig több, mint egy hónappal ezelőtt még több bank is kínált olyan terméket, ahol a feltételeknek megfelelő ügyfelek kétszámjegyű kamatot is kaphattak. Mára egyedül a K&H Banknál elérhető ilyen magas kamatszint – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője. 

A mixelt ajánlatok is a mélybe tartanak

A szakember szerint ugyanakkor az ajánlat kifejezetten beetetős – egy roppant szűk ügyfélkörnek szól. A bank valóban 12 százalékos kamatot kínál. Ám csak azoknak az ügyfeleknek, akik megtakarításra szánt pénzük 60 százalékát befektetési alapokban helyezik el. A pénzintézet a K&H mix megtakarítási lépj! ajánlat keretében a fennmaradó 40 százalékra fizet évi 12 százalékot. Ám a kombi termék kiemelt betéti ajánlata csak 60 napig érvényes. Ráadásul a kiemelt kamat további feltétele, hogy csak azok az ügyfelek vehetik igénybe – és ők is maximum korábbi betétjük (és az arra fizetett kamat) értékéig -, akik januártól Rajt betétesek voltak. 

Az elmúlt hónapig 3 hónapos lekötésre évi 12 százalékot kínáló konstrukcióban pedig azok a már legalább 6 hónapja K&H ügyfelek vehettek részt, akik addig még nem indítottak semmilyen megtakarítási programot. A korábbi, bázistermékként kezelhető K&H Mix megtakarításra a korábbi 12 százalék helyett már csak évi 8 százalékos kamat jár. De itt 6 hónapig őrizhetjük a megtakarításunk betéti részét alapkamat feletti kamaton. Ráadásul itt a lekötésre szánt pénzünk marad bankbetétben – emlékeztet a BiztosDöntés.hu szakértője.

Már nem elég egy beetető ajánlat a legjobb betéti kamathoz

A „sima”, csak betéti jellegű megtakarítások listáját a néhány hónapja még szintén a 2 számjegyű tartományban lévő MBH Bank akciós prémium betétje vezette. Ám a mostani, 6,5 százalékos éves kamat már nem topkamat itt sem. Gergely Péter szerint ráadásul ennek az ajánlatnak az eléréséhez – ahogy a neve is mutatja – prémium banki ügyfélnek kell lenni az MBH-nál. A Blochamps Capital közelmúltbeli jelzése szerint a korábbi 50 millió forint helyett legalább 75 milliós vagyon bankra bízása szükséges. Ráadásul az akciós kamatot a már a banknál lévő pénzre nem hajlandó kifizetni a bank, még a szupergazdagoknak sem. Csak új, bankon kívüli pénz vagy közvetlenül állampapír lejáratból származó összeg fektethető be ilyen kamat mellett. 

Az egyszerű kamatvadászoknak maradnak tehát azok a bankok, akikre a korábbi hónapokban is számítani lehetett. Fontos ugyanakkor látni, hogy ezek, a lakossági forrásokért egymással versengő bankok árgus szemmel várják a hónapok utolsó keddjén a Monetáris Tanács döntését, hogy azt ottani kamatszinthez igazítsák ajánlatukat. Van olyan termék (pl. a Gránit Bank KamatMax Plusz vagy a MagNet Mentor plusz betéte) ahol a kamatszint a mindenkori alapkamathoz kötődik. Emlékeztet a BiztosDöntés.hu szakértője.

A Cetelem nem kapkod legyek után

A kamatverseny nyertese jelenleg a Magyar Cetelem. Annak köszönhetően, hogy a pénzintézet az elmúlt hónapokban lényegében csak a látra szóló takarékszámla kamatát nyírta meg. 5 százalékot lekötés nélkül ma nem kínál más bank. Ugyanakkor a lekötött betétek kamat-ajánlatai az év eleje óta állandóak. Mostanra viszont a piac a februárban még nem versenyképes ajánlati szintek alá csökkent. Így mára abszolút listavezetőnek számít a 8 hónapra és 18 hónapra 6,25 százalékos kamatot ajánló Magyar Cetelem – emlékeztet a szakértő.

MagNet Bank 3 hónapos Prizma betétjének és az Aktív Plusz betétjének első 3 hónapra fizetett kamata 6,07%-ról 5,76%-ra csökkent. Az Aktív Plusz betét a 4. hónaptól az alapkamat mínusz 4 százalékos éves kamatot fizet. Ami tehát így most 3,25 százalék. Ugyanekkora kamattal számolhatnak a Mentor Plusz betétesek. Nekik legalább nem kell új pénzt hozniuk a bankba ezért a kamatért, míg az előző két betét csak máshonnan érkező megtakarításra jár. A BiztosDöntés.hu szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB kamatlépésénél szerényebb mértékben 33-40 bázisponttal csökkentek a MagNet Hűség Betét kamatai is. 

Van ahol emelkedik is a kamat

Az Oberbanknál a rövidebb lekötési időkre lesz kamatcsökkentés hétfőtől. A legmagasabb kamatot – 5,3%-ot – 1 hónapos lekötésre fizet a bank (ez korábban 6% volt). A 6 hónapos lekötésnél már nincs változás – évi 5% a bank ajánlata. Ugyanakkor a banki topkamatot kínálók körében egyedüliként az Oberbanknál kamatemelés is van. Nyomatékosítja a BiztosDöntés.hu szakértője azt, hogy 9 hónapos lekötésnél 4,60% helyett 5,00% az új kamat a banknál, míg éves lekötés esetén a korábbi 4,35 százalékra 45 bázispontot ígér rá a bank. Így 4,80% az ajánlat – mondja Gergely Péter, hozzátéve, hogy a banknál a TOP betét kamata is változott. 

A Gránit Banknál a már említett, alapkamathoz kötött, annál minden hónapban 1,75 százalékkal alacsonyabb kamatot kínáló 13 hónapos KamatMax Plusz betét új kamata 5,5 százalék lett. Ennyit fizet a Gránit Tripla 3 betét is – szintén 3 hónapra. Így most a Gránit Bankhoz hozott új pénzekre kínált, 3 hónapra éves 5,75 százalékos eBank betét ajánlat a legkedvezőbb a pénzintézetnél. Jelezte a BiztosDöntés.hu szakértője. 

Képek forrása: Shutterstock