Rendkívüli Hírek:

2023 június 04

Zuhan a forint, befagyaszthatják a pénzünk – itt az összeomlás Magyarországon?

Nem a legszebb heteit, hónapjait éli a magyar gazdaság az energiaválság, az ország sokszor negatív kockázati megítélése és a turbulens piaci helyzet miatt. Miközben eltörlésre került a benzinárstop, és 7,5 milliárd euró uniós pénzünk kerülhet befagyasztásra, a forint újra zuhanni kezdett. Az előbbiek ellenére azonban továbbra sem kell tartanunk összeomlástól Magyarországon, de nehezebb időszak jöhet, mint amilyet megszokhattunk a válságok előtt.

Sok minden rossznak tűnik

A héten érkezett a bejelentés, hogy a fokozódó ellátási problémák miatt eltörlésre kerül a benzinárstop, és a lakosság már újból a piaci áron vásárolhatja az üzemanyagot a kutakon. Bár a kivezetés javíthatja a makrogazdasági egyensúlyt, az inflációt biztosan emeli – pedig az a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki közlése szerint egyébként is több évtizedes csúcson áll, 22,5%-os volt a drágulás egy év alatt.

Esett a forint a héten, majdnem 420-ig emelkedett az EUR/HUF kurzus

Közben a külkereskedelmi mérleg újra 1 milliárd euró feletti hiányt mutatott egy hónap alatt, a magas energiaárak továbbra is megteszik a maguk negatív hatását. A költségvetési egyenlegre nézve sem lehettünk boldogok a héten, 876 milliárd forintos a novemberi államháztartási hiány. Az Európai Bizottság pedig megerősítette ajánlását, hogy 7,5 milliárd euró uniós forrást csak feltételesen kapjon meg Magyarország. Meg sem lepődhetünk, hogy a forint is jelentősen gyengült a héten, több havi mélyponton a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.

Nem kell félni összeomlástól

Bár rövid idő alatt most több olyan adat és hír is érkezett, ami ijesztő lehet, érdemes vele tisztában lennünk, hogy a magyar államháztartás vagy gazdaság továbbra is nagyon messze van bármilyen összeomlástól. Ahogyan az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapján nyomon követhetjük, továbbra is biztosított Magyarország finanszírozása, még akkor is, ha magasabb kamatszint mellett történik ez. A befektetők tehát továbbra is vásárolják a magyar állampapírokat és kincstárjegyeket, és amíg ez így marad, nem reális félnünk államcsődtől, vagy bármilyen vészforgatókönyvtől.