2023 január 27

Véd a gyenge forint ellen, infláció feletti kamatot fizet – ilyen kötvény is van!

Alapos változásokon ment keresztül az utóbbi hónapokban a magyar lakossági állampapírpiac. Az inflációs nyomás magasabb kamatkörnyezetet és hozamelvárást vont maga után, ezért az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nagyot emelt a lakossági kötvények kamatszintjén. Nemcsak forintért vásárolhatunk ugyanakkor állampapírt, az árfolyamhatásra spekulálni kívánó, vagy euróban megtakarító befektetőknek ideális lehet a Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP).

Inflációt követ – csak egy másikat

Októberben a legnépszerűbb hazai lakossági állampapírrá vált a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), amely az éves átlagos infláció felett fizet lejárattól függően 0,75 %, illetve 1,5 % kamatprémiumot a kötvény tulajdonosainak – kivéve az első periódust, amikor fix, 11,75 %-os kamatozással forog az értékpapír. A PMÁP nagy népszerűsége éppen inflációkövető mivoltjából adódik, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett adatok ugyanis évtizedek óta nem látott pénzromlást mutatnak. Így tehát ha időben késve is, de reálhozamot lehet elérni az állampapíron, ami a mostani környezetben erős hívószó lehet.

Forintért és euróért is vásárolhatunk inflációkövető állampapírt

A 2028-ban lejáró, most forgalmazott PEMÁP is az infláció felett fizet 0,25 %-os kamatprémiumot, csak éppen az Eurostat által közzétett, eurózónás éves átlagos inflációhoz képest. Jelenleg így mindösszesen 2,85 %-os kamatozással forog az értékpapír, mivel még a korábbi inflációs adatok jelentik a kamatfizetés bázisát. Ez viszont jövő nyár végén igencsak megemelkedik, a következő periódusban ugyanis már megjelenik az eurózónában is jelentős, bár a magyarhoz képest kisebb idei pénzromlás.

Kulcs az árfolyamhatás

Csupán a kamatprémium és az eurózónában tapasztaltnál magasabb hazai infláció alapján a PMÁP tűnhet jobb választásnak, ugyanakkor ez nem jelenthető ki egyértelműen. A PEMÁP ugyanis nevéből adódóan eurós értékpapír, tehát euróért vásárolhatjuk meg és a lejáratkor, illetve visszaváltáskor is eurót kapunk vissza az Államkincstártól. Ezzel az értékpapírral nyerhetünk tehát a hazai fizetőeszköz gyengülésén forintban számolva a befektetésünket, és ellenkező esetben persze forintra átváltva veszíthetünk is. Ugyanakkor az euróban számolt összegre természetesen érvényes az állami garancia, így ez is ugyanúgy biztonságos, kockázatmentes befektetésnek tekinthető, és a kamatadó mentesség is hasonlóan vonatkozik rá, mint forintos társaira.

További információk az állampapírról: https://www.allampapir.hu/allampapirok/PEMAP

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!