2024 február 28

Tovább romlott az üzleti hangulat Németországban

A müncheni székhelyű intézet pénteken közölte, hogy németországi üzleti hangulatindexe 98,8 pontra, öthavi mélypontra süllyedt az augusztusi 99,6 pontról. Elemzők javulásra, 100,4 pontos értékre számítottak. A felmérésbe bevont gazdasági szereplők aktuális üzleti helyzetre vonatkozó megítélését számszerűsítő mutató értéke 100,4 pontra csökkent az előző havi 101,4 pontról. Elemzők 100,8 pontot vártak. A kilátások megítélését tükröző mutató 97,3 pontra esett szeptemberben az előző havi 97,8 pontról, február (94,8 pont) óta nem voltak ilyen borúlátóak a gazdasági szereplők a jövőt illetően. Elemzők ráadásul javulásra, 100 pontos értékre számítottak szeptemberről.

„A nyersanyagok és félkész termékek beszerzésével kapcsolatos problémák fékezik a német gazdaságot” – mutatott rá az adatokat kommentálva Clemens Fuest, az ifo elnöke, hozzátéve, hogy a feldolgozóiparban a szűk ellátási keresztmetszetek miatt június óta folyamatosan romlik a hangulat. A német gazdasági kilátások bizonytalanságát tovább fokozza, hogy vasárnap országos választásokat tartanak, amelyek után Angela Merkel kancellár távozik posztjáról. A verseny kimenetele nyitott, az eredménytől függően több koalíció is lehetséges.

Az ifo szerdán közölte, hogy rontotta a német gazdaság növekedésére vonatkozó idei előrejelzését, mivel a beszállításokban kialakult zavarok, valamint a félvezetők és más köztes termékek hiánya lassítja a gazdaság kilábalását a koronavírus-járvány okozta nehézségekből. Az ifo elemzői arra számítanak, hogy a hazai össztermék (GDP) 2,5 százalékkal növekedhet idén, ami 0,8 százalékponttal gyengébb az előző, júniusi előrejelzésnél. A jövő évit viszont 0,8 százalékponttal javították, 5,1 százalékra. A kieli Institut für Weltwirtschaft (IfW) gazdaságkutató intézet csütörtökön ugyancsak csökkentette németországi GDP-növekedési előrejelzését – adta hírül a távirati iroda.

A kutatók az idei évre 2,6 százalékos GDP-növekedést várnak a korábban valószínűsített 3,9 százalék helyett. Jövőre viszont 5,1 százalékkal nőhet a gazdaság az eddig várt 4,8 százalék helyett. A kormány, amely az idei évre 3,5 százalékos, a jövő évre pedig 3,6 százalékos növekedést jósol, majd októberben frissíti előrejelzését. A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel végez felmérést mintegy kilencezer németországi gazdasági szereplő körében az aktuális üzleti környezetről és a jövőbeni kilátások alakulásáról alkotott véleményükről.