2023 szeptember 21

SZÉP Kártya változások – jót tehet a kiskereskedelemnek

Június 19-én jelent meg a Kormányrendelet, ami több, kedvező irányú változást is tartalmaz a SZÉP kártyára vonatkozóan. Ezek közül a legfontosabb a maximális keretösszeg megemelése, valamint az, hogy nemsokára hideg élelmiszert is vásárolhatunk a béren kívüli juttatásunkból. A kormánynak ezzel  a kiskereskedelem fellendítése is lehet a célja, ami a K&H Bank elemzése szerint sikerülhet is.

SZÉP kártya – két fontos változás

A SZÉP Kártyára utalható éves maximális összeg alapvetően 450 ezer forint. Ezután a munkaadónak csupán 15 % SZJA-t és 13 % SZOCHO-t kell befizetnie; ez jelenleg a legkisebb adóteher, amivel a munkavállalók számára juttatás adható. Nem véletlen, hogy rengeteg cég él a lehetőséggel. Most ez a keretösszeg bővül ki, ugyanis egy egyszeri 200 ezer forintos plusz juttatás is adható évente. Ráadásul ezt nem kell arányosítani a 2023-as évre, így akit például most kezdenek el alkalmazni, annak is a teljes összeg jóváírható lesz. A rendelet szerint ez a további években is hasonlóan alakul, nem kell arányosítani a 200 ezer forintot a ledolgozott napokhoz.

A másik fontos változás, hogy 2023. augusztus 1-jétől kereskedő által értékesített élelmiszerek vásárlására is használható lesz a SZÉP Kártya. Jelentősen bővül tehát a kedvezményes juttatású összeg felhasználási köre, a hideg élelmiszer vásárlásával valószínűleg jelentős számú dolgozó él majd.

A K&H Bank közleményében megjegyezte, hogy a kiskereskedelmi forgalom visszaesését is ellensúlyozhatja a mostani módosítás. Áprilisban ugyanis az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem volumenében 8,6 %-os visszaesést mértek. Így nemcsak a munkavállalóknak és munkáltatóknak, de az élelmiszert áruló üzleteknek, boltoknak is kedvező hír a keretösszeg megemelése, valamint a felhasználási kör kiszélesítése.

Címlapkép forrása: Shutterstock