2024 július 23

Nagyot fordult a globális trend

A koronavírus-sokk okozta rekordszámú tavalyi osztályzatrontás után az idén már meghaladta a felminősítések száma a leminősítésekét a globális vállalati szektorban – áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban bemutatott helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő felidézte, hogy 2020 egészében, a járvány és a lezárások okozta nyomás közepette a besorolási portfóliójában szereplő vállalatok csaknem 20 százalékának romlott az osztályzata, 7 százalékuknak több fokozattal. Ez azt jelenti, hogy a Fitch Ratings tavaly 381 vállalati leminősítést és mindössze 83 osztályzatjavítást hajtott végre az általa besorolással ellátott nem pénzügyi vállalatok körében.

Hétfői elemzésében a Fitch hangsúlyozza, hogy a tavalyi vállalati leminősítések száma 20 éve nem mért rekord volt. A koronavírus-járványhoz kötődő korlátozások azonban enyhültek, számos gazdaság visszatért a növekedési pályára, így az adósminőséget terhelő legsúlyosabb nyomások is elenyészőben vannak, és ennek eredményeként a pozitív hitelminősítői lépések száma növekedésnek indult – áll a Fitch helyzetértékelésében.

A cég kiemeli: vállalati besorolási portfoliójában 2017 óta először haladta meg az idén a felminősítések száma a leminősítésekét. Az elemzéshez fűzött grafikonos kimutatás szerint a Fitch vállalati listáján a január eleje és július vége közötti időszakban 101 leminősítésre 113 osztályzatjavítás jutott.

A Fitch kiemeli ugyanakkor azt is, hogy az idén eddig végrehajtott felminősítéseknek csak a 22 százaléka volt a tavalyi osztályzatrontások közvetlen visszafordítása, a legtöbb besorolási javítás olyan vállalatokat érintett, amelyek pénzügyi teljesítménye ellenállónak bizonyult a járvány hatásaival szemben, vagy amelyek konzervatív finanszírozási gyakorlatot alkalmaznak.

A cég hangsúlyozza, hogy az idei pozitív minősítési lépések számának növekedéséhez a fejlett piacok vállalati szektorában végrehajtott felminősítések járultak hozzá a legnagyobb mértékben: ebben a piaci körben az osztályzatjavítások száma 1,3-szeresen haladta meg a leminősítésekét. A feltörekvő térség vállalati szektoraiban csaknem egyensúlyban volt január és július között az fel- és a leminősítések száma.