2024 június 14

Munkanélküliség: meglepő adat, esetleges kockázattal

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma közölte a májusra vonatkozó munkaerőpiaci statisztikáit. Ezek szerint hiába a gazdasági visszaesés, a technikai recesszió, csökkent a munkanélküliség a jelzett hónapban. Kevesebb, mint 200 ezer főnek nincs állása ma Magyarországon, úgy tűnik, a munkanélküliség, mint makrogazdasági probléma továbbra sem fenyegeti az országot.

186 ezer fő

A KSH mai közlése szerint májusban 186 ezer főre volt tehető a munkanélküliek száma, ami csökkenést jelent a korábbi hónapokhoz képest. Áprilisban ugyanis 190 ezer, márciusban pedig 195 ezer munkanélküli lehetett az országban. A néhány ezres csökkenés ugyan nem nevezhető rendkívüli mértékűnek, a körülmények miatt mégis az. Magyarország gazdasága ugyanis technikai recesszióban van, immár három negyedéve. A makrogazdasági alaptézisek szerint mindez a munkanélküliség emelkedését kéne, hogy magával vonzza, ahogyan azt az év elején például láthattuk is. Virovácz Péter, az ING elemzője ugyanakkor megjegyezte: Úgy tűnik, hogy azok a szektorok, amelyek munkaerőhiánnyal küzdenek és továbbra is bíznak a jövőben (mert például magasabb a rendelésállományuk, mint egy évvel korábban), képesek felszívni a potenciális munkaerőtartalékból a megfelelő munkaerőt. Erre utal az is, hogy az elmúlt hónapokban nőtt az alkalmazásban állók száma a mezőgazdaságban, az ipari szegmensben és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén is.

Munkanélküliség – veszély is lehet a jó hír

A munkanélküliségi ráta háromhavi mozgóátlaga is csökkent, immár csupán 3,9 %-os munkanélküliséget mutat a tavasz három hónapjára. Az ING is megváltoztatta ennek köszönhetően előrejelzését, a bank már nem vár 4,5 %-os munkanélküliséget, szerintük a csúcs 4 % körül lehet. Virovácz Péter ugyanakkor a lehetséges kockázatot is hangsúlyozta: amennyiben ilyen erős marad a munkaerőpiac, a lakossági tartalékfeltöltés a vártnál gyorsabban is végbe mehet, és a még mindig magas – bőven a 3 százalékos inflációs cél feletti – inflációs környezetben alakulhat ki egy újabb ársokk a magyar gazdaságban.

Címlapkép forrása: Shutterstock