Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

MNB: októberben nőtt a fizetési mérleg hiánya


Az Európai Uniótól érkezett tőketámogatások összege októberben 63 millió eurót tett ki az augusztusi 217 millió és a szeptemberi 237 millió euróval szemben, így az ország nemzetközi pénzügyi helyzetének átfogó jellemzésére elfogadott külső finanszírozási igény a szeptemberihez képest 578 millió euróval 1,444 milliárd euróra nőtt októberre, ami alig 9 millió euróval kevesebb az augusztusinál.

A reálgazdasági tranzakciókhoz kötődő fizetési forgalomból 1,048 milliárd deficit származott októberben, ami 391 millió euróval nagyobb a szeptemberinél, de 121 millió euróval kisebb az augusztusinál. Az áruforgalmi hiány szeptemberhez képest 343 millió euróval 1,483 millió euróra nőtt, ám ez még 279 millió euróval kisebb az augusztusinál.

A szolgáltatások külkereskedelméből eredő aktívumot az utazási szokások szezonális változásai is befolyásolták, így a 435 millió euró többlet 47 millióval kisebb a szeptemberinél és 158 millió euróval az augusztusinál – a különbség nagyobbik felét az utazási forgalom változása okozta. Az elsődleges jövedelmek 371 millió eurónyi nettó kiáramlása alig tér el az előző hónapoktól: mindössze 6 millió euróval kisebb a szeptemberinél és 28 millió euróval az augusztusinál.

A befektetések hozamából eredő jövedelem hazautalásán belül a közvetlen működőtőke beruházásokból származó nettó profit repatriálás októberben 544 millió eurót tett ki, ami 63 millió euróval több a szeptemberinél és 56 millió euróval az augusztusinál – derül ki az MNB előzetes adataiból.