2024 április 17

Kissé lassulni látszik a német infláció

A német statisztikai hivatal, a Destatis kedden közölte, hogy 2,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest és 0,4 százalékkal az előző havihoz viszonyítva.

Az előző hónapban, májusban 13 éves csúcs, 2,5 százalékos volt az éves és 0,5 százalékos a fogyasztói árak havi emelkedésének mértéke.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) júniusban éves bázison 2,1 százalékkal, havi bázison 0,4 százalékkal emelkedett.

Májusban a HICP éves bázison 2,4 százalékkal, havi bázison 0,3 százalékkal emelkedett.

A májusban elért 13 éves inflációs csúcs, majd a júniusi kissé alacsonyabb, de Európai Központi Bank (EKB) inflációs célját így is már a második hónapja meghaladó áremelkedés elsősorban a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett alacsony bázisnak tulajdonítható a Destatis szerint. Az áremelkedéshez emellett nagyban hozzájárult a járványvédelmi korlátozások enyhítésével felpörgő gazdasági aktivitás és a növekvő lakossági kereslet is.

A szolgáltatások ára júniusban 1,6 százalékkal nőtt éves bázison a májusi 2,2 százalék után.

Az árucikkek ára 3,1 százalékkal nőtt júniusban is és májusban is éves bázison. A legnagyobb mértékben az energiaárak emelkedtek, júniusban 9,4 százalékkal éves összevetésben, kissé kevésbé mint májusban, amikor 10,0 százalékos növekedést regisztráltak. Az energiaárak nélkül számított júniusi infláció 1,6 százalék volt a májusi 1,8 százalék után. Az élelmiszerek ára 1,2 százalékkal emelkedett júniusban a májusi 1,5 százalék után.