2024 június 18

Háború – Prigozsin halála és kritikus információk

Háború, szombat délelőtti összefoglaló: Továbbra is tart az Oroszország és Ukrajna közötti háború. Az ukrán katonai vezetés szombat reggel közölte a legfrissebb orosz veszteségekről szóló számokat.

A szombat reggel közzétett orosz veszteségekről szóló ukrán becslések szerint az elmúlt 2 napban további 640 orosz katona esett el. A konfliktus tavaly februári kirobbanása óta az orosz sereg több mint 260 ezer főt veszített el.

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának legfrissebb, szombat reggeli becslése szerint az orosz hadsereg az összecsapások során a konfliktus kezdete óta legalább 260 270 katonát veszített el. A 08.24-08.26 közötti időszakban további 640 orosz katona esett el.

orosz ukrán háború

Tovább húzódik a háború                                                      

Továbbra sem csitul az Oroszország és Ukrajna közötti fegyveres konfliktus. A több mint egy éve húzódó háború során mindkét fél egyre jelentősebb veszteségeket szenved el. A hét igen „hangos” volt Prigozsin halála következtében. Szerdán este lezuhant egy orosz magánrepülőgép, amelynek fedélzetén ott volt a Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin is. Továbbra is kérdéses, hogy baleset vagy merénylet történt.

Megjöttek a friss számok

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának legfrissebb, ma reggeli becslése szerint az orosz hadsereg az összecsapások során a konfliktus tavaly februári kezdete óta legalább 260 270 katonát veszített el. Hétről hétre egyre súlyosabb veszteségekről szóló számokat láthatunk. Ősszel az elesett orosz katonák száma még 60-70 ezer környékén állt, idén január végére 120 ezer környékére duzzadt a szám. Húsvétkor még 177 ezer körüli adatokat láthattunk, néhány héttel ezelőtt még 200 ezer körüli adatokról szóltak a jelentések. 1 héttel ezelőtt 257 ezerről számoltak be, mára már a 260 ezret is átlépte az elesettek száma.

Az elmúlt hónapokban látott összecsapások következtében időről időre egyre súlyosabb veszteségeket szenvednek el a csapatok. Az ukrán katonai vezetés szombat reggeli tájékoztatása szerint a csütörtöki és a pénteki nap során legalább további 640 orosz katona esett el. Az elmúlt hetekben szinte mindennap 400-600 fő között alakult az elesett orosz katonák száma az ukrán vezetés tájékoztatása szerint.

Kijev azt is hozzátette szombat reggel, hogy a becslésük szerint Moszkva az elmúlt 48 órában elveszített legalább 12 harckocsit, 18 páncélozott járművet és 18 légvédelmi rendszert.

Tavaly február 24 óta pedig az orosz hadsereg elveszített többek között 4390 tankot, 8539 páncélozott járművet, 5379 rakétatűzérségi rendszert, 315 repülőgépet és 316 helikoptert. Brutálisan magasak ezek a számok, s hétről hétre egyre csak nőnek. Számos ország hadseregének összesen nincsen ennyi katonai felszerelése.

Forrás: Facebook: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Borítókép forrása: www.shutterstock.com