2024 július 17

Figyelem! Fontos adatok jönnek!

A héten jelennek meg az adatok az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről. Valamint a fogyasztói árak júniusi és az ipari termelés májusi alakulásáról is.

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját. A költségvetés májusban 49 milliárd forintos többlettel zárt, ami 2016 óta a legkedvezőbb 5. havi mutató. A május havi többlet részben annak köszönhető, hogy az Európai Bizottság a pedagógus-béremeléshez kapcsolódó utalását május végén teljesítette. 2024. május végéig az államháztartás központi alrendszere 2548,5 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kedden a fogyasztói árak júniusi adata jelenik meg. 2024. májusban a fogyasztói árak átlagosan 4,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak, a járműüzemanyagoké 4,4 százalékkal esett vissza.

Pénteken az ipari termelés májusi részletes adatait adják ki. A június 5-én megjelent előzetes adatok szerint májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. 2024 áprilisához mérten 1,1 százalékkal mérséklődött az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján.

A feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártásban, a villamos berendezés gyártásában, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában visszaesés következett be, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása nőtt. Az ipari termelés az év első öt hónapjában 2,4 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.

Képek forrása: Shutterstock