2024 május 29

Benzinár – Elakadt a forint, az autósok már egyre türelmetlenebbek

A szerdai meglepő, bruttó 6 forintos drágulás a gázolaj árfolyamában komoly aggodalmat okozott az autósok körében. Sokan elkezdtek aggódni, hogy elértük az árak alját, és innentől már csak emelkedéssel lehet számolni. Az elképzelés nem volt alaptalan, azonban úgy tűnik a pénteki nap hozhat némi megnyugvást, hiszen a holtankoljak.net adatai szerint a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 2 forinttal csökken. Várhatóan ez a változás a kiskereskedelmi árakban is megjelenik majd. A benzin árfolyama ugyanekkora mértékben emelkedni fog. Így várhatóan péntektől a benzin és a gázolaj átlagára között tovább csökken a különbség, míg az előbbi 607 forint lesz literenként, addig az utóbbi árfolyama 620 forinton áll meg.

(www.shutterstock.com)

Így reagált a Brent és a WTI árfolyama

Az emelkedéstől továbbra is tartanak egyes elemzők, hiszen a Brent és a WTI árfolyamára jelentős hatással lehet az oroszok ellen indított szankciós csomag. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy az ársapka működik. Korlátozza az oroszok bevételét, és ez mellett a piacon tartja az orosz olajat. Ez látszik is az árfolyamon, hiszen a múlt heti éles emelkedés után, sem tudott a Brent tartósan 86 dollár felett maradni. Ezen a héten viszont a hétfői napot leszámítva csak piros gyertyákkal találkozhattunk. Mostanra már 82 dollár alatt van egy hordó Brent értéke. Bár ez azonnal nem látszódik majd meg a kutakon tapasztalt értékekben, kisebb késleltetéssel ott is enyhülést észlelhetünk. A WTI jelenlegi értéke hordónként 75,80 dollár. A Brenthez hasonlóan a hétfői napot leszámítva minden egyes kereskedés során mínuszt jegyzett fel.

Kínai kereslet drágíthatja a benzint, Powell közbeszólt

Annak ellenére, hogy a kamatláb emelésekkel kapcsolatos aggodalmak befolyásolják az olaj iránti keresletet, a növekvő kínai igényekkel kapcsolatos várakozások továbbra is korlátozzák a referenciaértékek csökkenését. Míg Kína kőolaj importja 2023 első két hónapjában éves szinten 1,3 százalékkal esett vissza, az elemzők jelezték, hogy az üzemanyag-kereslet most már élesen visszapattanhat a korlátozások enyhítését követően. Az olaj január eleje óta a legnagyobb napi esést regisztrálta Powell keddi megjegyzéseit követően.

Forrás: oilprice.com; index.hu; holtankoljak.net

Címlapkép: Shutterstock