2024 június 18

Állampapír – itt a friss lista, ezt nem gondoltad volna

Közzétette az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), hogy hogyan alakultak a lakossági forint magyar állampapír állományok szeptember 12-vel bezárólag. Igen friss adatunk van tehát a kötvények állományáról, melynek alakulására egyébként a heti értékesítési adatokból is következtethetünk. Érdekes lehet a korábbi szuperállampapír továbbra is jelentős állománya.

Állampapír – egyértelmű győztes

Talán nem meglepő, hogy a messze legnagyobb állománnyal a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) rendelkezik. A friss adatok szerint 6398 milliárd forintot tart az inflációkövető állampapírból a lakosság. Tovább folytatódik tehát a PMÁP állományának dinamikus növekedése, kétséget kizáróan ez most a magyarok kedvenc kötvénye. Az viszont meglepő lehet, hogy a második helyen még mindig a jó öreg – de inkább csak öreg – Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) áll. Az évente átlagosan mindösszesen nagyjából 5 %-os kamatszint ellenére még mindig áll a korábbi szuperállampapírban 931,5 milliárd forint. Ez a szám azonban szinte folyamatosan csökken, hiszen új értékesítés már alig figyelhető meg ennél az értékpapírnál. Harmadik helyen a lassan egy éve újra kapható Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) áll, állománya meghaladta a 883 milliárd forintot a jelzett időszakban.

Több, mint 459 milliárd forint értékben Egyéves Magyar Állampapírban (1MÁP) is tartja megtakarításait a magyar lakosság. Az utóbbi időben egyébként szépen tartotta értékesítési számait az 1MÁP, a rövid futamidővel járó kiszámíthatóság hozzájárulhatott ehhez. Végül a Kincstári Takarékjegy (KTJ) állománya nagyjából 426 milliárd forint jelenleg. Annak ellenére, hogy egy kizárólag nyomtatott formában értékesített állampapírról van szó, egyáltalán nem nevezhető csekélynek a KTJ állománya. Főleg úgy, hogy az újonnan vásárolt papírok már 9 % és 9,5 % helyett 8 %, valamint 8,5 % kamatot fizetnek a futamidőtől függően.