2024 június 14

A baváró hitel büntetésének számítási módja is változik

A babaváró kölcsön jövő évtől érvényes átalakításával kapcsolatban szinte kizárólag a hitelösszeg és az életkori feltételek módosításáról lehet olvasni, hallani. A Bankmonitor szakértői szerint nem szabad azonban megfeledkezni arról sem, hogy a konstrukcióhoz kapcsolódó büntetés – melyet egyes szabályok megsértése esetén kell fizetnie a párnak – is érdemben megváltozik 2024-től.

A legfeljebb 10 millió forint összegű babaváró hitel ideális lehet azon fiatal pároknak, akik gyermeket szeretnének az elkövetkező években, a kölcsön után ugyanis nem kell kamatot fizetni a futamidő első 5 évében. Ráadásul a hiteligénylést követően született gyermekek után további kedvezmények járhatnak: végleges kamatmentesség, tartozáselengedés, a törlesztési kötelezettség átmeneti felfüggesztése. (Azt, hogy egy pár jogosult-e a babaváró támogatásra, itt ellenőrizhetik.)

Ugyanakkor komoly feltételeket kell teljesíteniük pároknak, amelyek közül több is módosul 2024-től.

Két módosítást szoktak kiemelni:

  • 2024-től a feleség nem töltheti be hiteligényléskor a 30. életévét. (Idén még 40 év a felső korhatár.) Annyi átmeneti könnyítés lesz még jövőre, hogy amennyiben már úton van a baba, akkor a feleségre a jelenlegi, 40 éves felső korhatár vonatkozik majd.
  • A maximális hitelösszeg 10 millió forintról 11 millió forintra emelkedik jövőre.

Emellett van még van néhány változás, melyek közül a két legfontosabb a kamattámogatás és az esetlegesen fizetendő büntetés mértékének változása.

Több millió forinttal emelkedhet a büntetés mértéke

He egy házaspár babavárót igényel 2023 augusztusában, de nem születik 5 éven belül gyermekük, akkor emiatt elveszítik a kamattámogatást – vagyis nőni fog a kamat és a törlesztőrészlet -, valamint egy összegben rendezniük kell az állam felé az addigi igénybe vett kamattámogatást is.

A jelenlegi szabályok alapján a kamattámogatás mértéke 12,15% lenne egy augusztusi igénylés esetén, vagyis ezen kamatszintnek megfelelő összeget fizet az állam hónapról hónapra a bank részére a fennálló tartozás után. Ha például egy pár 10 millió forint babavárót igényel, és nem születik gyermekük, akkor 5 év után ezt a támogatást kell visszafizetniük, ami 5 330 035 forint kiadást jelentene.

Egészen más a helyzet akkor, ha a pár 2024-ben venné fel a kölcsönt. A jövő évi szabályok alapján a kamattámogatás mértéke csökken: havi szinten az állam 10,44% kamatot fizet majd a bankoknak a fennálló tartozás után. Azt feltételezve, hogy a pénzpiaci hozamok nem változnak az elkövetkezendő időszakban, ez 5 év alatt 4 577 498 forint kamattámogatást jelent.

A büntetés mértéke azonban nem ezzel az összeggel lesz egyenlő, azt ugyanis a jegybanki alapkamat 3 százalékponttal növelt mértékének megfelelő kamattal kell a jövő évtől kiszámolni. A jelenlegi alapkamat alapján ez 16%-os büntetőkamatot jelentene. Amennyiben a feltételek nem változnak, akkor a Bankmonitor számításai szerint a szóban forgó 10 millió forintos babavárónál a büntetés akár 8 millió forintra is rúghat majd abban az esetben, ha nem születik gyermeke a párnak.

Érdekesség, hogy a büntetés ilyen módon számolt csökkenésének van egy alsó határa: az állam által megfizetett támogatást mindenképpen vissza kell fizetni akkor is, ha az alapkamattal számolt büntetés ezen érték alá süllyedne. Ez alapján a példában szereplő pár esetében nem csökkenhet 4,57 millió forint alá a büntetés akkor sem, ha az alapkamat érdemben mérséklődne. (Természetesen ezen támogatás összege is változhat az 5 év során a piaci körülmények változása miatt.)

Akár jól is járhatnak a párok a jogszabály változása miatt

Látható, hogy amennyiben a piaci környezet nem változik, akkor több millió forinttal emelkedhet a büntetés mértéke. Ugyanakkor a hozamkörnyezet rendeződése esetén a jogszabályi környezet átalakítása még akár jótékony hatással is lehet a büntetés összegére.

A jelenlegi szabályok alapján ugyanis a babaváró felvételekor érvényes hozamkörnyezet alapján határozzák meg az 5 évre fizetendő kamattámogatást, ezáltal az aktuális negatív helyzet be van betonozva. Ez a jövő évtől érdemben átalakul: a büntetés mértékét az annak esedékességekor – banki jelzéskor – érvényes alapkamat alapján határozzák meg.

Mikor kell büntetést fizetnünk?

Ki kell hangsúlyozni, hogy büntetésfizetésre csak akkor kerülhet sor, ha a pár megsérti a babaváróhoz kapcsolódó előírásokat. Vagyis a jövő évi változás nem érint majd mindenkit.

Ezen feltételek megszegése esetén kell büntetést fizetni:

  • Ha a futamidő első 5 évében nem születik gyermek. Kivétel ez alól, ha olyan egészségügyi körülmény merül fel, ami ellehetetleníti a gyermekvállalást.
  • Ha a futamidő első 5 évében elválik a pár, és a válásig nem születik gyermekük. (Ha a baba születését követően válnak el, akkor is megemelkedne a kamat, vagyis magasabb törlesztőt kellene fizetniük, de az addigi igénybe vett kamattámogatást nem kell visszafizetniük.)
  • Ha a futamidő alatt bármikor külföldre költöznek.
  • Ha a futamidő alatt nem nevelik tovább azt a gyereküket, aki alapján jogosultak voltak a támogatásra.