Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Jövőre nőhet a dolgozók keresetének vásárlóereje

Jövőre nőhet a dolgozók keresetének vásárlóereje, a cégek 2024-ben 5 és 12 százalék közötti béremelést hajthatnak végre. Miközben úgy tűnik, sokan újra megkövetelik a rendszeres irodai jelenlétet. Állapította meg a Grafton Recruitment toborzócég legújabb felmérése alapján, amelyről közleményben tájékoztatta az MTI-t kedden.

A közlemény szerint egyre több pozícióban érhető el az egymillió forintos bruttó átlagbér, miután a legtöbb területen 10 százalék körüli volt a béremelkedés. Példaként említik, hogy a főkönyvelők fizetése 1-1,8 millió forint között mozog. Az üzleti szolgáltatóközpontokban 1-1,3 millió forint között alakul a seniorok bére. A feldolgozóiparban még ritkák az 1 millió feletti bérek, de az IT-szektorban egyre jellemzőbbek a 2 millióval kezdődő bérajánlatok.

Megjegyezték, hogy a magasan képzett, nyelveket beszélő IT szakemberek iránt továbbra is nagy a kereslet. Ők az idén munkahelyváltással akár 20-40 százalék közötti béremelést is ki tudtak harcolni. A felmérés szerint a vállalatok jövőre legalább 5 százalékos béremelést hajthatnak végre. A többség 10 százalék körüli szintre merészkedik majd. A piac teteje pedig 12 százalék körül lehet – közölték, hozzátéve, hogy így jövőre a legtöbb dolgozó fizetésének vásárlóereje emelkedhet.

forint erősödés

A kutatás szerint a dolgozók 70-75 százaléka kész elhagyni jelenlegi munkahelyét, ami kiemelkedően magas szint. A dolgozóknak ugyanakkor a béremelés mellett a legfontosabb a munka-magánélet egyensúlya, az általános irodai légkör, illetve a jó csapat. A karrierlehetőség lejjebb csúszott a preferencialistán – idézi a közlemény Farkas Tamást, a toborzócég vezetőjét.

A Grafton összesen 2810 munkavállaló és 224 munkáltató válaszait elemezte felmérésében, amely 2023 második és harmadik negyedévében zajlott. A bérsávokat a közlemény szerint összesen több mint 72 ezer béradat feldolgozásából állapították meg.

A Gi Group Holding több mint 25 éves múltra visszatekintő cégcsoport, teljeskörű munkaerőpiaci szolgáltatóként több mint 22 ezer partnerrel dolgozik együtt évente. A cégcsoport több mint 34 országban van jelen, 650 kirendeltséggel közel 8000 munkavállalót alkalmaz. Magyarországon a vállalat jelenleg a Gi Group, a Grafton Recruitment és a Wyser brandekkel képviselteti magát.