2024 február 28

Műfüves céget vizsgál a Gazdasági Versenyhivatal

Valószínűsíthetően megalapozatlan állításokat tesz közzé a termékei egyedülállóságára, különleges minőségére, valamint piacelsőségére vonatkozóan a Prémium Pázsit Kft., a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezért versenyfelügyeleti eljárást indított a vállalkozás vélhetően megtévesztő kommunikációjának vizsgálatára – közölte a versenyhatóság.

A GVH a most indult versenyfelügyeleti eljárásban a vállalkozás 2020. augusztus 24. óta folytatott, a műfüves gyepszőnyegek, a mesterséges pázsitok és az ehhez kapcsolódó termékek, például műfűkarbantartó gépek forgalmazásával összefüggésben alkalmazott kereskedelmi kommunikációit vizsgálja. A vállalkozás olyan állításokkal reklámozta a termékeket, mint „a legélethűbb és legjobb minőségű pázsitok”. Illetve „Magyarországon egyedülálló módon saját gyártású alapanyagokat, saját fejlesztésű szálakat és hátlap-hordozó rétegeket gyárt”. Ezzel a kommunikációs gyakorlattal a vállalkozás valószínűsíthetően megsértette a vonatkozó fogyasztóvédelmi szabályokat – jelezte a versenyhivatal.

A GVH felhívta a figyelmet, hogy vállalkozások olyan kommunikációt tehetnek jogszerűen közzé, amelyek igazolására valóban képesek. Ha az igazolhatóság objektíve kizárt, akkor tartózkodniuk kell ilyen állítások használatától, különösen a piacelsőségi, kategorikus állítások megfogalmazásától. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul – közölte a távirati iroda.

Borítókép: Shutterstock