2024 február 28

EKB – mutatjuk a 2024-es várakozásokat

Az Európai Központi Bank (EKB) a jövő év második negyedévében kezd kamatot csökkenteni az infláció további lassulására – vélte a Financial Times (FT) által megkérdezett elemzők többsége.

Jelenleg az EKB irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába 4,50 százalék, az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába 4,75 százalék, a betéti rendelkezésre állás kamatlába pedig 4,00 százalék. Az eurózónában a fogyasztói árak növekedési üteme 2021 júliusa óta a legalacsonyabb szintre, 2,4 százalékra esett novemberben az októberi 2,9 százalékról, és a lapnak válaszolók csaknem 60 százaléka arra számít, hogy az infláció az EKB 2 százalékos célszintjére lassul a jövő év folyamán.

Frizi Köhler-Geib, a KfW német fejlesztési bank vezető közgazdásza szerint az infláció 2024 második negyedévében rövid időre 2 százalék alá csökkenhet, de az év nagy részében valamivel e szint fölött mozog majd. Az FT felmérésében részt vevő 48 közgazdász közül mindössze ketten várták azt, hogy az EKB 2024 első három hónapjában kezdi meg a kamatcsökkentést, a megkérdezettek harmada pedig úgy vélte, hogy az EKB a jövő év második feléig vár a kamatvágással.

Borítókép forrása: Shutterstock