2023 november 29

Visszavonta a Global Faktor Zrt. engedélyét a jegybank

.A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Global Faktor Zrt. hitel és pénzkölcsön nyújtására vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását.

A közlemény szerint a faktorcég késedelmesen küldte meg az MNB számára a 2021. évre vonatkozó pénzmosási, illetve auditált éves jelentését is. Míg a tavalyi évre, valamint 2023 első két negyedévére vonatkozó auditált jelentési kötelezettségének nem tett eleget – írták. Az MNB megállapította, hogy a pénzügyi vállalkozás érdemben nem működik együtt. Nem jogkövető, illetve nem tanúsít az üzletileg megbízható (prudens) működéshez szükséges. A szabályozott piacokon működő pénzügyi intézménytől elvárható ésszerű és a szakma szabályai szerint egyaránt elvárható magatartást és gondosságot.

A jegybank szerint a Global Faktor Zrt. működésére vonatkozó tartós, évek óta fennálló folyamatos adathiány egyrészt jelentős működési kockázatot hordozott magában, másrészt akadályozta az MNB felügyelési tevékenységének ellátását. Az MNB a határozat közlésének napjával elrendelte a pénzügyi vállalkozás végelszámolását. Végelszámolóként – a jogszabályi előírásnak megfelelően – a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló NKft-t jelölte ki. Közölték: csekély piaci súlya miatt a cég tevékenységi engedélye visszavonásának nincs érdemi hatása a pénzügyi piacokra – ismertette a távirati iroda.

A társasággal szemben fennálló esetleges fizetési kötelezettségeiket az érintett ügyfeleknek változatlanul teljesíteniük kell – tették hozzá.