2023 január 27

Úton a 300 felé – Nem jut lélegzethez a dollár

Kilenc hónapos mélypontra zuhant a dollár a főbb nemzetközi valutákkal szemben. A forint sem tétlenkedik, nem hagy pihenési időt a dollárnak. A héten azonban komoly nemzetközi adatok jönnek, melyek akár fordulatot is hozhatnak!

Dollár és Forint

Előző heti cikkünkben már írtunk a Forint Dollár árfolyamáról. Akkor az OTP elemzője egy akár februárig is kitartó esést jósolt, melyet a 359-es szint késztethet egy röpke megtorpanásra. Az elemzés eddig beigazolódni látszik, hiszen pontosan ezen a szinten kapott erőre Amerika valutája. Ez a röpke emelkedés azonban nem jelez fordulót, vagyis nem szabad azonnal a pénzváltókhoz rohanni. Az OTP szakértője szerint a legközelebbi szignifikáns szint a 375-ös.

9 hónapos mélypont

A dollár azonban nem a forinttal szemben szenved igazán. Év elején még egy hatalmas USD rallyba ülhettek a befektetők, amely mára csak egy távoli emléknek látszik. A főbb nemzetközi devizákkal, mint a yen, euró, avagy font újabb és újabb mélypontokra esik vissza az árfolyam. Ennek persze több makrogazdasági oka is van. Egyfelől a piac elkezdte beárazni a recesszió végét (avagy azt, hogy nem is lesz), a jegybankok tovább szigorítanak szerte a világban és a Fed is egy pozitívabb képet kommunikál.

Ami volt és ami még jöhet

A közelmúltban az árfolyamra leginkább hatható hírek az angol, illetve a japán jegybank bejelentései, miszerint tovább fognak szigorítani monetáris politikájukon. Japánban megjelentek az inflációs adatok, melyek három évtizede nem látott 3,1 százalékot mutattak. Angliában a hitelállomány, illetve a lakossági számok miatt várják a befektetők a tartós kamatemelési ciklust.

A hét legfontosabb adata, amely egyben kritikusnak is bizonyulhat a dollárra nézve, az amerikai GDP számok. A gazdaság növekedése nagyban meghatározza a jegybank politikáját, így a gazdaság ciklusát is. A piac egy csökkenő trendet vár a gazdasági növekedésben.

Címlapkép forrása: www.shutterstock.com

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!