2023 január 27

Pénzek befagyasztva, árstop eltörölve – készüljünk a 450-es euróra?

Felpörögtek az események az országspecifikus tényezők terén az utóbbi időszakban. Előző héten érkezett meg az Európai Bizottság állásfoglalása az uniós források kapcsán, ami jelentős hullámokat vert. Tegnap pedig az országban fokozódó benzinhiány miatt eltörlésre került a több, mint egy évig érvényben lévő benzinárstop. Kérdés, hogy mindez hogyan csapódik le végül a forint piacán.

Fontos döntések

Múlt héten az Európai Bizottság a már korábban is megszellőztetett ajánlást fogalmazta meg a Magyarországnak járó uniós pénzekkel összefüggésben. A testület elfogadta az 5,8 milliárd euróra rúgó magyar helyreállítási tervet, ez pedig egyértelműen pozitív hírként értelmezhető. Ugyanakkor további 7,5 milliárd euró befagyasztására tett javaslatot a Bizottság, amelyeket attól függően ítélnének oda, hogy a kormány teljesíti-e a tárgyalások során megfogalmazott vállalásokat.

Több országspecifikus hír is érkezett egy héten belül

Az előbbi téma sem zárult még le, hiszen majd a végleges döntést az Európai Tanács pénzügyminiszterekből álló testülete hozza meg. Tegnap viszont új izgalmak jöttek, egy rendkívüli Kormányinfó keretében az egyre jelentősebb üzemanyag-ellátási problémák miatt nem teljesen váratlanul, de eltörlésre került a benzinárstop. A döntés egyértelmű segíti az ellátás egyensúlyának helyreállását, azonban értelemszerűen növeli is az inflációt az egyik pillanatra a másikra történő nagy áremelkedés a kutakon.

Megosztottak az elemzők is

Nem könnyű egyébként sem megjósolni a magyar fizetőeszköz várható árfolyam-alakulását, a fentebbi tényezők pedig még inkább nehezíthetik a helyzetet. Ahogyan hétfői cikkünkben rámutattunk, a megkérdezett elemzők sem teljesen egységesek a témában – a következő hetek, hónapok árfolyama azonban az elemzői vélemények szerint is az uniós pénzek sorsától, a makrogazdasági egyensúlytól, a gázár alakulásától és persze a jegybank határozottságától függhet. Újabb mélypontokra egyelőre nem számítanak a profik, nem érkezett célár ugyanis rekord gyenge forintot jelentő árfolyamra. Érdemes lesz viszont figyelni, hogy a fenti két tényező hogyan épül be a hazai pénznemről alkotott piaci megítélésbe.