2023 február 03

Érdekes, ami a forinttal történik – érdemes gyorsan eurót váltani?

A forint árfolyama a 2023-as évben eddig jóval kisebb volatilitást mutat a főbb devizákkal szemben, mint például 2022 őszén megszokhattuk. Ennek ellenére bőven tartogat izgalmakat a magyar fizetőeszköz mozgása, hiszen számos változékony tényező gyakorolhat hatást a forint devizapiaci megítélésére. Az elemzők véleménye is megoszlik a kérdésben, van, aki bőven 400 feletti árfolyamot vár év végére az euróval szemben.

Ingadozás

A héten igen sokat ingadozott a hazai pénznem árfolyama. Az EUR/HUF kurzus 401 felett is járt, ami már gyengülést jelentett a 2022-es záróárfolyamhoz képest. Szerdán viszont már új idei csúcsra volt képes erősödni a magyar fizetőeszköz, az euróárfolyam ugyanis rövid időre a 392-es érték alá is  benézett a nap folyamán.

Innen aztán újabb gyengülési hullám jött, de már csak 397 fölé gyengült a forint a közös európai fizetőeszköz ellenében a devizapiacon. Ma délután ismét erősödésnek indult a forint, aminek köszönhetően nem állt messze a szerdai értékektől sem az EUR/HUF keresztárfolyam.

A következő napokban több, esetlegesen sorsdöntő esemény is lesz, amely akár a magyar eszközök megítélését is befolyásolhatja. Ma este, várhatóan a piacok zárása után teszi közzé hitelminősítői értékelését a Fitch Ratings Magyarországgal kapcsolatban, aminek hátteréről itt írtunk bővebben.

A kilátás javítására vagy a felminősítésre igen kicsi az esély, inkább abban bízhatunk, hogy a stabil kilátású BBB besorolásunk megmarad. Jövő kedden pedig az MNB tart kamatdöntő ülést, ami kifejezetten fontos lehet a későbbi kamatpályáról szóló információk szempontjából. Még akkor is igaz ez, ha a 13 %-on álló, jelenleg nem irányadó alapkamat megváltoztatására kicsi most az esély.

Equilor: enyhe gyengülés jöhet

Az elemzőket megkérdező összefoglalónkban az Equilor év végére a mostanihoz képest gyengébb forintot jelzett előre, és ezt minapi közleményükben is megerősítették. A brókercég véleménye szerint jelenleg ellentétes hatások szorítják a forintot: a hitelminősítői döntések, az uniós források kérdése, az MNB és a kormány közti konfliktus, illetve a kedvező nemzetközi befektetői hangulat törékenysége állhat a kockázatok oldalán.

Az Equilor értékelése szerint ugyanakkor támogató lehet a magas kamatszint, a dollár gyengülése és az uniós pénzekkel kapcsolatos esetleges jó hír is. Az év második felében gyengülést vár a cég, az euróárfolyam visszatérhet a 415-ös magasságba közleményük szerint. A mostani szintekhez képest tehát több százalékos esést áraznak év végéig a brókercég elemzői.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!