Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

362 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

Novemberben 2,8 százalékkal, 362 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) tagjai a hónap végén 13 318 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban – közölte a Bamosz.

Bődületes gyarapodás

A kategóriák közül kiemelkednek a kötvényalapok 178,8 milliárd forint új tőkével, ezen belül a rövid futamidejű kötvények jártak az élen 138,3 milliárd forinttal, míg a hosszú futamidejű kötvényalapok novemberi tőkebeáramlása 24,7 milliárd forint volt. A hozamok is hozzájárultak a gyarapodáshoz, így a kötvényalapok vagyona 4,9 százalékkal 4859 milliárd forintra nőtt. A pénzpiaci alapokból 5,8 milliárd forintnyi tőke távozott, ezt a hozamok csak részben ellensúlyozták, így 0,4 százalékkal 541 milliárd forintra csökkent a kategória vagyona. A vegyes alapoktól 15,5 milliárdnyi tőke távozott, ami felerészben négy alap megszűnésével magyarázható.

A dinamikus alapokból 5,1 milliárd forint, a kötvénytúlsúlyos alapokból 18,3 milliárd forint távozott, a kiegyensúlyozott alapokhoz 7,9 milliárd forint érkezett. A kategória vagyona a kedvező hozamoknak köszönhetően 1,3 százalékkal gyarapodott, 1743,5 milliárd forintot tett ki a hónap végén. A részvényalapokat nagy mozgás jellemezte novemberben, végül 2,4 milliárd forint tőkebeáramlással zártak. Az árfolyamok is jól alakultak, így a részvényalapok vagyona 5,3 százalékkal 810,6 milliárd forintra nőtt. Az ingatlanalapok 2,9 milliárd forint tőkekiáramlással zárták a novembert. Végül a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,4 százalékkal lett több, 2010 milliárd forintot ért el a hónap végén.

Kedvező hozamok

A tőkevédett alapokhoz 11,5 milliárd forint érkezett a múlt hónap során, amihez egy új alap indulása is hozzájárult. A kategória vagyona ugyanakkor csak átlag alatti szinten, 2,4 százalékkal nőtt, 550,6 milliárd forint volt november végén. Ez az év eleji szinthez képest a legnagyobb a vagyonnövekedés. Az abszolút hozamú alapok esetében 22,1 milliárd forint volt a tőkebeáramlás. Emellett a hozamok is kedvezően alakultak, így vagyonuk 3,1 százalékkal 1302 milliárd forintra gyarapodott. A származtatott alapoktól 5,1 milliárd forint távozott, nagyrészt egy megszűnt alap miatt. A hozamok sem hozzátenni, sem elvenni nem tudtak, így a vagyon a tőkekiáramlás nagyságával csökkent, a kategória vagyonához képest ez jelentős, 13,5 százalékos csökkenés egy hónap alatt – ismertette a távirati iroda.

A kategória eszközértéke 29,7 milliárd forint volt november végén. Az árupiaci alapokba 2 milliárd forint tőke érkezett, a hozamok is hozzátettek az emelkedéshez, így a vagyon 3,9 százalékkal 87 milliárd forintra emelkedett. A főképp intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokhoz 24,4 milliárd forint tőke érkezett. A hozamok viszont kedvezőtlenül alakultak, így a vagyon csak 1,1 százalékkal nőtt, 1356 milliárd forintra. A Bamosz 24 tagja összesen 17 700 milliárd forint vagyont kezel – olvasható a közleményben.

Borítókép: Shutterstock