2023 január 28

Zöldben kezdett New York

New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA 30 index 0,23 százalék, az S&P 500 index 0,16 százalék, a Nasdaq Composite index pedig 0,07 százalék emelkedést mutatott.

Csütörtökön az indexek mínuszban zártak: a DJIA 0,81 százalékkal, az S&P 0,88 százalékkal, a Nasdaq Composite 0,8 százalékkal gyengült.

Eséssel kezdték az évet tegnap az amerikai piacok

A határidős részvényindexek jelen állása alapján azonban ma már még ha mérsékelt is, de emelkedés van kibontakozóban. Számos Fed-hivatalnok tart ma beszédet, köztük a hamarosan távozó elnök, Ben Bernanke is, a befektetőknek így ők mutathatják az irányt.

Az autógyártókra figyelnek a befektetők

Optimistán várják a befektetők az autógyártók múlt havi értékesítési statisztikáit, a Ford, valamint a General Motors is a mai kereskedés során teszi közzé decemberi adatait. A várakozások szerint előbbi 5,9%-kal 225 543 darabra tudta emelni az eladási szintjét, míg utóbbi esetében 0,8%-os emelkedést, azaz 247 686 darabot becsülnek. A Ford részvényárfolyama 0,8%-ot. a General Motorsé pedig 0,1%-ot emelkedett.

A FireEye Inc. tegnapi bejelentése szerint nagyjából 1 milliárd dollár ellenében felvásárolják az informatikai biztonságtechnikával foglalkozó Mandiant Corp-ot. A FireEye részvényei óriási emelkedést mutattak már a tegnapi zárás után is, de a mai nyitás előtt is 23,6%-os pluszban vannak.

Többségében a negatív tartományban zárták a mai kereskedést az ázsiai részvényindexek

Ismételten kedvezőtlen hírek jelentek meg ugyanis Kínából. Miután tegnap mind a hivatalos, mind a HSBC/Markit által publikált kínai feldolgozóipari BMI lassuló növekedésre utalt, a szolgáltatóipari beszerzési menedzser index is hasonlóan kedvezőtlen képet festett a hajnalban publikált jelentés alapján. A szolgáltatóipari BMI 56,0 pontról 54,6 pontra csökkent decemberben, mely négyhavi mélypontnak felel meg. Az index alakulása miatt a befektetők kevésbé számíthatnak arra, hogy Kína – mivel még tart a gazdaság strukturális átalakítása – a korábban várt mértékben járuljon hozzá a világgazdaság növekedéseshez, ami visszafogta az optimizmust.

Gyengén zárták a kereskedési napot az ázsiai indexek: a Hong Kong-i Hang Seng index 2,2%-os, míg a kínai Shanghai Composite index 1,2%-os gyengüléssel zárta a napot, az ausztrál S&P/ASX 200 index pedig 0,3%-os mínuszban zárta a kereskedést. Egyedül a japán Nikkei225 index tudta 0,7%-os pluszban zárni a napot.

Nincs egyértelmű irány Európában

A tegnapi és a ma reggeli esés után ma napközben már emelkedni kezdtek az európai piacok, így az újabb rossz kínai adat csak időlegesen éreztette hatását a piaci hangulaton, egyéb makroadat pedig nem befolyásolta a befektetőket. A Stoxx Europe 600 index a nap reggeli pár tizedes mínuszból már 0,5%-os pluszba tudott emelkedni.

 Hogy döntöttek a nagy házak?

emlegesről eladásra rontotta a Joy Global részvényeinek ajánlását a Goldman Sachs, a célárfolyamot 52 dolláron tartották. Felülteljesítőről szektorteljesítőre rontotta a Micron Technology besorolását az RBC Capital, a célárfolyam 19 dollár maradt. Felülteljesítőről teljesítőre korrigálta le a General Electric besorolását az Oppenheimer. 40 dollárról 49 dollárra emelte a Yahoo célárfolyamát a Stifel Nicolaus.