Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Visszatoloncolástól tartanak a horvátok

Korábbi zágrábi adatok szerint Horvátországban 2015 szeptembere óta idén februárig csaknem 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, de az országba belépő migránsok száma azóta a töredékére csökkent. Emberi jogi szervezetek szerint viszont az Európai Unió Bíróságának szerdai döntése néhány száz embert érinthet.

Felülvizsgálják a kérelmeket

A luxemburgi székhelyű bíróság szerdán közölte: Horvátország felelős azon személyek nemzetközi védelem iránti kérelmének megvizsgálásáért, akik a 2015-2016-os migrációs válság során tömegesen lépték át a határát.

Az indoklás szerint ha egy uniós tagállam a Schengeni határ-ellenőrzési kódex alapján humanitárius okokból engedélyezi a hivatalos beutazási feltételeket nem teljesítő, nem uniós országból származó állampolgárok belépését területükre, az csak az érintett tagállamba való belépést teszi lehetővé, egy másik tagállam területére nem érvényes.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Nincs átadás a tagállamok között

A bíróság hozzátette, hogy a nemzetközi védelemért folyamodók egy másik tagállamnak való átadása nem hajtható végre akkor sem, ha – kivételesen nagyszámú nem uniós országbeli állampolgár érkezése esetén – fennáll annak a tényleges kockázata, hogy az érintett kérelmezők az átadás végrehajtsa során embertelen vagy megalázó bánásmódnak lehetnek kitéve.

A testület ezzel megerősítette a Dublini Rendeletet, amely szerint a menekülteknek rendkívüli helyzetben is az első olyan uniós országban kell menedéket kérniük, ahová belépnek.

Nem változik a gyakorlat

Az ügy előzménye, hogy 2016-ban egy szíriai állampolgár és két afgán család megfelelő vízum nélkül lépett be Horvátországba Szerbiából. A horvát hatóságok megszervezték továbbjutásukat a horvát-szlovén határig annak érdekében, hogy segítsék őket más tagállamokba jutni, és ott nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtsanak be.

Andrej Plenkovic szerint az Európai Unió Bíróságának döntése nem változtat az eddigi gyakorlaton és Horvátország fellépésén, amely megfelel a nemzeti,  a nemzetközi és az uniós jogi szabályozásnak.

„Emellett az Európai Unió előírásainak értelmezését figyelembe véve úgy véljük, hogy a tagállamok területére történt tavalyi illegális belépések óta eltelt idő miatt nem kell attól tartani, hogy ez a döntés jelentősebb számú olyan ember visszaküldését eredményezi majd, aki 2015 szeptembere és 2016 áprilisa között haladt át Horvátország területén” – magyarázta a horvát kormányfő.