Rendkívüli Hírek:

2023 május 28

Vett egy darabot az Erste Bankból az állam

Kell az Erste a GDP-nek

A közlemény szerint a megállapodás alapján a bankot továbbra is az Erste csoport irányítja majd, de a magyar állam egy külső tagot delegál a bank igazgatóságába és egy tagot a felügyelőbizottságába. Az igazgatóságban Marczinkó Zoltán, az NGM helyettes államtitkára képviseli a kormány érdekeit. A felügyelőbizottság kormány által delegált tagja Zsolnai Alíz, az NGM főosztályvezetője.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

Felidézték, a felek június 20-án írták alá a részesedések adásvételéről szóló szerződéseket, amelynek alapján a magyar állam és az EBRD külön-külön 38,9 milliárd forintot fizetett a 15-15 százalékos részvénycsomagért. Az árat külső szakértők közreműködésével, piaci értékelés alapján alakították ki.

Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár a közlemény szerint elmondta, hogy a gazdasági növekedés szempontjából kiemelten fontos, hogy az Erste Bank hosszú távon is elkötelezett Magyarország iránt.

A bank gyorsan bővülő hitelezése segíti a magyar vállalkozásokat, hogy könnyebben jussanak a működésükhöz és beruházásaikhoz elengedhetetlen forrásokhoz, ezzel is segítve a magyar gazdaság további növekedését. Az Erste Bank erősödő üzleti aktivitása egyben pénzügyi szempontból is kedvező befektetéssé teszi az állami részedés-vásárlást, ezt támasztja alá a pénzintézet első félévi pozitív eredménye is.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A tranzakció része az EBRD-vel és a magyar állammal tavaly február 9-én kötött egyetértési megállapodásnak. A dokumentumban a magyar kormány – többek között – vállalta, hogy jelentősen csökkenti a bankadót és a pénzintézeteket érintő szabályozási kérdésekben szorosabban egyeztet a bankszektorral.

A kormány ígéretéhez híven 2016-ban és 2017-ben összesen mintegy 80 milliárd forinttal csökkentette a pénzügyi szervezetek különadóját és eleget tett a megállapodásban foglalt egyéb elvárásoknak – áll az NGM közleményében.