2024 április 13

Védik a hazait a kínaiak

A lap értesülései szerint az elmúlt hetekben a Kínai Banki Szabályozó Bizottság (CBRC) és a központi bank (PBoC) is a befektetők védelmét szolgáló irodát nyitott. Ezzel az elmúlt tíz hónapban mind a négy nagy központi pénzügyi szabályozó megerősítette ügyfeleinek szolgálatát: 2011 decemberében a Kínai Biztosításszabályozó Bizottság (CIRC), az idén januárban a Kínai Értékpapír-szabályozó Bizottság (CBRC) hozott létre hasonló irodát. Az új hivatalok a többi közt ingyenes pénzügyi oktatást, a befektetők panaszainak kivizsgálását és jogorvoslatot nyújtanak, ezen túl a már meglévő, hasonló célt szolgáló kisebb alapok és szervezetek működését fogják össze és felügyelik. Hiánypótló funkciót látnak el azáltal, hogy az irodák jogrendszeren kívüli közvetítő és döntőbírói szerepet is vállalnak, valamint a kockázatokra figyelmeztetik a lakossági befektetőket.

Az irodák felállítását a központi vezetés tette kötelezővé a nagy pénzügyi hatóságok számára, mert a kínai tőkepiacot domináló egyéni befektetők túlnyomó többsége nem rendelkezik szakmai ismeretekkel, ezért jelentős mértékben ki van téve a kockázatoknak, ami a bizonytalan gazdasági környezetben jelentős veszteségekhez, ezáltal pedig társadalmi elégedetlenséghez vezethet. A tőzsdéken jegyzett vállalatok átláthatósága például számos esetben megkérdőjelezhető, az elmúlt években megszaporodtak a piaci manipulálásokról és bennfentes kereskedelemről szóló hírek is.

Kínában jelenleg több mint 72 millió egyéni befektető van, 80 százalékuk 100 ezer jüannél (3,5 millió forint) kisebb értékű értékpapírral rendelkezik, a piaci forgalom 85 százalékát ugyanakkor 2011-ben ők generálták.