2023 február 04

Újra 50 dollár fölött az olaj ára

Fél hatkor az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 36 cent (0,71 százalék) emelkedéssel 50,10 dolláron állt. Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti jegyzése 35 centtel 49,91 dollárra nőtt.

A Brent ára arra a szerda délutáni adatra erősödött 50 dollár fölé, hogy a múlt héten a vártnál nagyobb mértékben csökkent az amerikai olajtartalék, miközben 2014 szeptembere óta legalacsonyabb szintre hanyatlott az amerikai olajtermelés.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Szebb lehet a jövő?

Emelték a kőolaj idei átlagárára vonatkozó előrejelzésüket a Goldman Sachs globális befektetési bankcsoport és a Danske Bank, a legnagyobb dániai pénzintézet elemzői hétfőn ismertetett elemzésükben.

A Goldman Sachs szakértői arra számítanak, hogy idén 45 dollárra, jövőre pedig 53 dollárra emelkedik az átlagár. Az előző prognózisban az idei évre 38 dolláros átlagárat jósoltak, a következő évre 58 dollárt, ami viszont több a friss előrejelzésben szereplő értéknél.

A Danske Bank elemzői arra számítanak, hogy idén 44 dollárra, jövőre pedig 54 dollárra növekszik a Brent átlagára. Az előző prognózisukban még 41, illetve 52 dolláros átlagárral számoltak. Az emelést azzal indokolták, hogy az idei év vége felé és 2017-ben tovább kell javulniuk a fundamentális tényezőknek az olajpiacon.