2024 június 20

Újabb hitelminősítői pofon a Dél-afrikai Köztársaságnak

Negatív kilátás

A Fitch azzal indokolta döntését, hogy a dél-afrikai kormány közelmúltbeli átalakítása, amelynek keretében az államfő menesztette a piacok bizalmát élvező pénzügyminisztert, valószínűleg a gazdaságpolitikai irányvonal megváltoztatását eredményezi.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A Fitch egy fokozattal „BBB mínuszról” „BB plusz” kategóriába sorolta át a Dél-afrikai Köztársaság külföldi és hazai devizában fennálló, hosszú lejáratú államadósságát, amely így a befektetésre nem ajánlott, azaz bóvli szintre került. A besorolás a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást kapott.

Kiviszik a tőkét?

A nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként az S&P már hétfőn bóvli kategóriába süllyesztette Dél-Afrika államadós-besorolását Pravin Gordhan pénzügyminiszter menesztésének következményeként.

Számos külföldi nyugdíjalap és más nagybefektetők esetében alapkövetelmény, hogy meg kell szabadulniuk azoktól az államkötvényektől, amelyek egyszerre két hitelminősítőnél is a befektetésre nem ajánlott kategóriába kerülnek. Ez azt jelenti, hogy erős tőkekiáramlás indulhat meg a Dél-afrikai Köztársaságból.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A kormányzati hitelek költségeinek emelkedése pedig azzal a következménnyel jár majd, hogy kevesebb pénz jut olyan fontos szolgáltatásokra, mint az oktatás, az egészségügyi és a lakásépítés. A szolgáltatások színvonalának csökkenése újabb tüntetéseket robbanthat ki.

Jöhet az újabb rontás

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service a bóvlitól még két fokozatra lévő „Baa2” szinten, az alsó középkategóriájú államadósok között tartja nyilván az afrikai kontinens legiparosodottabb országát. A Moody,s hétfőn jelezte, hogy a dél-afrikai kormány átalakításának nyomán valószínűleg leminősítést eredményező felülvizsgálatot indított. A folyamat 30-90 napig tart, és a vizsgálatot lezáró döntést azonnal közlik.

Több napig tartó huzavona és feszültség után Jacob Zuma államfő a múlt hét végén nagyszabású, tíz minisztert és -helyettest érintő kormányátalakítást hajtott végre, és ennek keretében felmentette posztjáról a pénzügyminisztert és helyettesét is. Az államfő egyik közeli hívét, Malusi Gigaba belügyminisztert bízta meg a pénzügyminiszteri teendők ellátásával.