Rendkívüli Hírek:

2023 március 28

Új szabályok a termálvíz hasznosítására

Továbbra is él az a szabály, amely szerint termálvízmű telepítésekor gondoskodni kell a hasznosításból kikerülő termálvizek ártalommentes elvezetéséről, elhelyezéséről. Ugyanakkor új szabály konkretizálja a vizek ártalmatlanítását, illetve elvezetését. Így állandó jellegű tavas vizes élőhelyek, többcélú víztározók létesíthetők és tavas – természetközeli – szennyvíztisztítási módszer is alkalmazható.

A korábban kiadott engedélyek

A módosítás szerint a január 1. előtt indult eljárásokban kiadott, a mezőgazdasági termelés területén a kizárólag energiahasznosítás céljából, visszatáplálási kötelezettség nélkül történő termálvíz-kitermelésre irányuló vízjogi üzemeltetési engedélyek 2015. június 30-ig hatályosak, újabb ilyen engedélyek már nem adhatók ki.

Ha a termálvíz-hasznosító létesítményből kibocsátott használt termálvíz egyes összetevői túllépik a vízügyi hatóság által megállapított valamely kibocsátási határértéket – a szennyezés csökkentésére vagy megszüntetésére – tavas tisztítás vezethető be. Ekkor a hasznosító létesítményből kibocsátott használt termálvizet az e célra létesített tározóba kell vezetni.

Amennyiben a használt termálvíz, valamint a tisztított települési-, ipari szennyvizek, az összegyűjtött belvizek és más

használt vizek egymásra hatása kedvező, az átmeneti tározóban ezeket együttesen kell kezelni.