2024 február 28

Trump: a kongresszus miatt lett veszélyes az amerikai-orosz kapcsolat

„Megköszönhetik ezt a kongresszusnak, ugyanazoknak az embereknek, akik még egészségbiztosítást sem tudtak adni nekünk” – tette hozzá.

Aláírta, de hibásnak minősítette

A mikroblog-bejegyzést Donald Trump egy nappal azután tette közzé, hogy aláírta a múlt héten a kongresszus által elsöprő többséggel megszavazott törvénycsomagot, amely új szankciókkal sújtja Oroszországot, valamint Iránt és Észak-Koreát és amely egyúttal korlátozza az elnöki hatalmat is.

Trump szerdán aláírta ugyan a törvénycsomagot, de utána közleményben kifejtette: ezt csupán „a nemzeti egység érdekében” tette, a törvénycsomagot „hibásnak” minősítette, és kilátásba helyezte, hogy alkotmányos jogaival összhangban álló intézkedéseket hoz majd.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A közleményben azt hangoztatta, hogy pártfogolja Irán és Észak-Korea megbüntetését, ám nem tett említést az Oroszország elleni szankciókról. Megerősítette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok „nem tűr el beavatkozást a demokratikus folyamataiba”.

A kongresszus válasza

A kongresszusi politikusok nem hagyták szó nélkül Donald Trump megállapításait. Akadt szenátor, aki kifejezetten sértőnek találta az elnök megjegyzését, a többségük azonban a rossz viszonyért Oroszországot tette felelőssé.

Pat Toomey republikánus pennsylvaniai szenátor az MSNBC televízióban arról beszélt, hogy őt „sokkolta” Donald Trump Twitter-bejegyzése.

„Nem lehet állandóan, mindenért a kongresszust okolni” – fogalmazott Toomey.

Thom Tillis észak-karolinai republikánus politikus szerint azért rossz a kétoldalú viszony, mert az oroszok „rossz dolgokat csináltak”. Richard Shelby republikánus alabamai szenátor azt fejtegette, hogy a két ország viszonya „már 1917-ben, az orosz forradalom kezdetekor kezdett megromlani”. Hozzátette: „nem látom, hogy ugyan hol hibázott a kongresszus”.