Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 26

Tovább aggódhat Európa az alacsony infláció miatt

A francia statisztikai hivatal (Insee) adatai szerint az eurózóna második legnagyobb gazdaságában, Franciaországban szeptemberben 2009 októbere óta nem tapasztalt mélységbe esett a fogyasztói árindex: augusztushoz képest 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, szemben az elemzők 0,3 százalékos várakozásával. Éves összevetésben a várttal azonos mértékben, 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

A maginfláció augusztushoz képest 0,3 százalékkal esett, az egy évvel korábbihoz képest pedig egyáltalán nem változott. Augusztusban havi és éves összehasonlításban is 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat módszertana alapján számolt harmonizált fogyasztói árindex (HICP) szeptemberben azonos volt az Insee adataival éves és havi szinten is.

Várt számok érkeztek Spanyolországból

Spanyolországban az elemzői várakozásoknak megfelelően 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak szeptemberben az előző hónaphoz képest, és 0,2 százalékkal csökkentek az előző év szeptemberéhez képest. Szeptember már a harmadik egymást követő hónap, amikor éves összevetésben az árak csökkenéséről adott hírt a spanyol statisztikai hivatal. A maginfláció tavaly szeptemberhez képest ugyancsak csökkent, 0,1 százalékkal.

A harmonizált fogyasztói árindex szeptemberben az előző hónaphoz képest 1 százalékos növekedést, de éves összevetésben 0,2 százalékos csökkenést mutat.