2024 június 14

Több ok miatt aggódnak a németek

Bérük miatt aggódnak a legtöbben

Az intézet augusztusra előretekintő fogyasztói hangulatindexe 10 pontra csökkent a júliusi 10,1 pontról, de még mindig meghaladja a 9,9 pontos elemzői várakozásokat. A mutató követi a hét elején közzétett üzleti hangulatindexet, amely júliusban 108,3 pontra csúszott le a júniusi 108,7 pontról. A megkérdezettek fele arra számít, hogy a Brexitnek negatív következményei lesznek a német gazdaságra, de 52 százalékuk nem tart attól, hogy emiatt romlik az általános foglalkoztatottsági helyzet is.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

Az emberek 95 százaléka nem fél munkahelye elvesztésétől, és mindössze 3 százalékuk látja veszélyeztetve azt. Ettől függetlenül a megkérdezettek valamivel pesszimistábban ítélik meg jövedelmük várható alakulását a következő 12 hónapban, de a jövedelmi várakozásokat követő alindex továbbra is magas értéken, 49,7 ponton áll, igaz, 10 ponttal csökkent az előző hónaphoz képest. A munkahely biztonsága a tervezés biztonságát is jelenti, Ez magyarázza, hogy még nőtt is a fogyasztók vásárlási hajlandósága – mondta Rolf Bürkl, a GfK szakértője.

A vonatkozó alindex 1 ponttal 55,4 pontra emelkedett. Az index nulla fölötti értéke a magánfogyasztás éves szintű növekedését jelzi. Egyelőre kiszámíthatatlan, hogy milyen hatása lesz az utóbbi időben elkövetett terrorcselekményeknek. Lehet, hogy csökkenni fog a vásárlási kedv, már csak azért is, mert sokan várhatóan elkerülik a nagy bevásárló központokat – mondta a GfK szakértője.