2023 február 05

Tizenegy havi csúcs az amerikai fedolgozóiparban

A novemberi 54,7 pontról 2013 decemberében 55,0 pontra, 11 havi csúcsra emelkedett az Egyesült Államok feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a Markit Economics gazdaságkutató intézet szerint. A decemberi BMI előzetes értéke 54,7 pont volt. (A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.)

Jó hír az euróövezetből is

Nagyot javult decemberben az euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index is. A Markit szintén ma publikált adatai szerint az adatfelvételkor általánosságban kedvező volt a helyzet az övezetben, kivéve Franciaországot, ahol jelentősen romlott a mutató.

A decemberrel végződő három hónap átlaga 53,8 pontra emelkedett a szeptemberrel végződő három hónap 53,2 pontos átlagáról, ami a feldolgozóipari teljesítmény javulását jelzi.

“A decemberi BMI a recesszió vége óta az egyik legerősebb negyedév végére tett pontot. A feldolgozóipar erőteljes lökést adott a negyedik negyedévben a GDP-növekedésnek, amit évesítve legalább három százalékos lehet” – kommentálta a decemberi amerikai beszerzésimenedzser-indexet Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.